Nέα αρχή για την Deutsche Bank;

Nέα αρχή για την Deutsche Bank;
Ο βρετανός Τζον Κράιαν είναι ο νέος συνδιευθύνων σύμβουλος, αντικαθιστώντας τον Άνσου Tζάιν. Ο έτερος επικεφαλής Γιούργεν Φίτσεν παραμένει μέχρι το 2016. Τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα στρατηγική;

Η ηγεσία της Deutsche Bank αλλάζει εν πρώτοις σύνθεση. Καθήκοντα νέου συνδιευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής τράπεζας αναμένεται να αναλάβει ο βρετανός Τζον Κράιαν. Ο Κράιαν θα αντικαταστήσε τον απερχόμενο Άνσου Τζάιν, ενώ στο πόστο του παραμένει προς το παρόν ο έτερος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσερ μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων που θα διεξαχθεί το Μάιο 2016. Οι εξελίξεις ήταν εξαιρετικά γρήγορες.

Ο 54 ετών Κράιαν, πρώην οικονομικός διευθυντής της UBS και μέλος της επιτροπής ελέγχου της Deusche Bank από το 2013, είχε μέχρι πρότινος τη γενική εποπτεία των τραπεζικών κινδύνων αλλά και της διαχείρισής τους.

Σκάνδαλα δίχως τέλος

Μεγάλο στίγμα για τη Deutsche Bank ήταν στο μεταξύ τα αμέτρητα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί το όνομά της τα τελευταία χρόνια, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει αστρονομικά ποσά σε πρόστιμα, ενώ τόσο σε βάρος του Φίτσερ όσο και σε βάρος του Τζάιν εκκρεμή δίκη στο Μόναχο.

Γνωστές είναι επίσης οι κατηγορίες κατά του διευθυντηρίου της Deutsche Bank για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό η ανακοίνωση της πρόθεσης των ηγετικών στελεχών της τράπεζας στο πλαίσιο της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων για αλλαγή πλεύσης συνάντησε καυστικά σχόλια. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Πάουλ Αχλάιτνερ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank:«Η δημόσια εικόνα της Deutsche Bank έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα». Προφανώς αποδέκτες του σχολίου αυτού ήταν τα ηγετικά στελέχη της γερμανικής τράπεζας.

Μια σαφής δήλωση των μετόχων

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις αρκετών μετόχων, στη ψηφοφορία που ακολούθησε το 60% των μετόχων ψήφισε τελικά υπέρ των ενεργειών του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας. Ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί εκ των μεγαλομετόχων συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας για αλλαγή στρατηγικής.

Παραμένει πάντως ανοιχτό εάν μετά την απομάκρυνση Τζάιν αλλά και την επικείμενη αποχώρηση Φίτσερ το 2016 θα ακολουθήσουν και «καθαιρέσεις» άλλων κατώτερων στελεχών της Deutsche Bank. Ανοιχτό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Αλτχάινερ.

Προς μια νέα σελίδα

Σε κάθε περίπτωση η απομάκρυνση Τζάιν από τη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου και η ανάθεση πλέον σε αυτόν απλού γνωμοδοτικού ρόλου, αλλά και η επικείμενη συνταξιοδότηση του 67χρονου Φίτσεν, αφήνουν στον νεοεκλεγέντα βρετανό ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως για να αναλάβει από το 2016 εξ ολοκλήρου την ηγεσία της Deutsche Bank.

Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν εν αμφιβόλω ριζική αλλαγή στρατηγικής από τον Τζον Κράιαν. Άλλοι πάλι διερωτώνται για το αν η διατήρηση για άλλο ένα χρόνο του μοντέλου της διπλής διεύθυνσης της Deutsche Bank θα είναι αποτελεσματική ή όχι.

Το μόνο σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι ο Κράιαν δεν φέρει ευθύνες για τις αμαρτίες του παρελθόντος κι αυτό είναι κάτι που καταγράφεται σίγουρα με θετικό πρόσημο. Επιπλέον στα «συν» του Κράιαν προστίθεται και η επιτυχημένη του θητεία ως διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας UBS. Mέχρι στιγμής πάντως στα άμεσα σχέδια του Κράιαν δεν βρίσκεται καμία σημαντική παρέκκλιση από την ως τώρα τραπεζική στρατηγική. Η σχετική δήλωση του Κράιαν ήταν λιτή:

«Το μέλλον μας εξαρτάται από το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε την στρατηγική μας, από το πώς θα πείσουμε τους πελάτες μας, μειώνοντας την πολυπλοκότητα».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle