Πότε θα ξαναμπεί στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Τρ. Κύπρου

Πότε θα ξαναμπεί στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Τρ. Κύπρου
Αναβάλλεται για μια ακόμα φορά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επαναδιαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου

στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διοίκηση της Τράπεζας υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αίτημα για αναβολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της μέχρι τα τέλη του 2014.
Το επιχείρημα που φαίνεται να προβάλλεται από πλευράς διοίκησης είναι ότι αδυνατούν να προσδιορίσουν τα προβληματικά δάνεια και να διενεργήσουν τις κατάλληλες προβλέψεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης των επενδυτών. Επισήμως προς το παρόν δεν έχει δοθεί η παράταση αλλά φαίνεται ότι παρά τη θέληση να ξαναμπεί η Τράπεζα Κύπρου στο Κυπριακό Χρηματιστήριο αυτό δεν θα καταστεί εφικτό με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία του ΧΑΚ που είναι τραπεζοκεντρικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης επί εννιά μήνες και δεν αποκλείεται αν τηρηθεί το γράμμα του νόμου ακόμα και να διαγραφούν οριστικά οι μετοχές της, πράγμα που δεν προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.
Εν τω μεταξύ η τράπεζα παρά τα προβλήματα προχωρά στην αποδέσμευση καταθέσεων 900 εκατ. ευρώ οι οποίες έχουν τη μορφή γραμματίων που λήγουν στις 31 Ιανουαρίου. Η τράπεζα προχωρεί σε αυτή την κίνηση αν και είχε το δικαίωμα ανανέωσης των γραμματίων και επέκτασης της δέσμευσης για άλλους έξι μήνες.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην κυπριακή αγορά.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ