Γιατί οι Ελληνες "σηκώνουν" τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες

Γιατί οι Ελληνες "σηκώνουν" τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες
«Φτερά» από τις τράπεζες κάνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι τράπεζες ισχυροποιήθηκαν κεφαλαιακά μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προέκυψαν μαζεμένες για ΦΑΠ, χαράτσια, φόρο εισοδήματος και άλλες ανάγκασαν τους καταθέτες «σηκώσουν», μόνο τον Σεπτέμβριο, 1 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, το φθινόπωρο άρχισε πολύ ακριβά για τους Ελληνες, καθώς η εκτίναξη των φορολογικών βαρών και οι αυξημένες υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος και το «χαράτσι» οδήγησαν σε μείωση 1 δισ. ευρώ στις καταθέσεις των τραπεζών τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχουν πληρωθεί συνολικά μέσω των τραπεζών φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η Καθημερινή.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες θα υποχωρήσουν κάτω από τα 162,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο με τάση μάλιστα περαιτέρω συρρίκνωσης, λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση όλων των υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ