Τα «ιερά κεφάλαια» εξαγοράζουν την IBG

Τα «ιερά κεφάλαια» εξαγοράζουν την IBG
Κοντά στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, (IBG) θυγατρικής του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, φέρεται να βρίσκεται επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής την Κυπριακή Εκκλησία, σύμφωνα με πληροφορίες του Fpress.gr

Του Νίκου Σαμοΐλη

Η Κυπριακή Εκκλησία με όχημα την Ελληνική Τράπεζα, μετά και από πολλές παρεμβάσεις Κυπρίων επιχειρηματιών, θα επιδιώξει μέσω της IBG να δημιουργήσει έναν νέο τραπεζικό πυλώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος θα καλύπτει όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών προκειμένου να υποστηρίξει ιδιώτες και επιχειρήσεις της Κύπρου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το νέο επενδυτικό σχήμα που θέλει να εξαγοράσει την IBG θεωρεί ότι η προσπάθεια θα τύχει θερμής υποδοχής, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αμιγώς Κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα και η «νέα» IBG θα μπορέσει να αναδειχθεί σε συνδετικό χρηματοοικονομικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο οποίος θα καλύψει το κενό, που λόγω των τραπεζικών εξελίξεων στη Μεγαλόνησο, άφησαν οι τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στο επενδυτικό σχήμα υπό την Κυπριακή Εκκλησία βρίσκονται διεθνής επενδυτικός και τραπεζικός όμιλος Κυπριακών και Εβραϊκών συμφερόντων, χρηματοοικονομικά επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα το Τελ Αβίβ. Από Ελληνικής πλευράς, στο νέο επενδυτικό σχήμα θα συμμετάσχει ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Κατοστάρης, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη συνδιαχείρισης, αλλά και προσέλκυσης πελατών από το χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση της «Ελληνικής» έως του ποσού των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Το νέο επενδυτικό σχήμα, μέσω της IBG, έχει στόχο να αποκτήσει κομβικό ρόλο και δυναμική παρουσία στον ελληνικό αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αναδεικνύοντας την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος στις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης.

Παράλληλα θα επιδιώξει να μετατρέψει την IBG σε ένα ισχυρό πόλο αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην λειτουργία ενός δικτύου λιανικής τραπεζικής, ανοίγοντας αρχικά τρία καταστήματα στην Αθήνα, ένα στην Θεσσαλονίκη και σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Πάτρα η Λάρισα και άλλες.

Οι προηγούμενοι "μνηστήρες"

Για την εξαγορά της IBG, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας, διέκρινε ότι ένα νέο σχήμα, με ρευστότητα και ευελιξία, μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα. Εξάλλου ο Ταμβακάκης θεωρείται ένας επιτυχημένος τραπεζίτης με γνώση και εμπειρία του τραπεζικού χώρου, μετά και την θητεία του στο τιμόνι της Εθνικής έως και τον Ιούνιο του 2012, κάτι που «έπεισε» ομογενείς και επιχειρηματίες να βάλουν κεφάλαια και να συμμετάσχουν στο σχήμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε υποβληθεί προσφορά ύψους 67 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της IBG, στην εκκαθαρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου κ. Αντρη Αντωνιάδου, η οποία είχε διατελέσει στέλεχος της Εθνικής Κύπρου. Όμως η παρέμβαση της εκκλησίας για την IBG φαίνεται να ήταν καταλυτική και η συγκεκριμένη προσφορά δεν προχώρησε. Το σχήμα του οποίου ηγήθηκε ο Απόστολος Ταμβακάκης και απαρτιζόταν ουσιαστικά από δύο εταιρικά group ένα ελληνοαμερικανικό και ένα «ελληνικό» τα οποία θα κατέβαλλε από 35 εκ Ευρώ το κάθε ένα.

Ειδικότερα στο ελληνοαμερικανικό group συμμετείχε ο Αριστοτέλης Χαλικιάς (ιδιοκτήτης τραπεζών στο Σικάγο), το Calamos Investment Group του John Calamos και ο δισεκατομμυριούχος Dean Mitropoulos ο οποίος ειδικεύεται στην αναδιοργάνωση (turn around) επιχειρήσεων. Στο «ελληνικό» σχήμα μετέχουν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ), η Αλεξία Ελένη Δαυίδ (ανιψιά του Γιώργου Δαυίδ και μεταξύ άλλων μέτοχος με 14% στην εισηγμένη εταιρία Κορρές Καλλυντικά), ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα (Quest Group) που θα έχει και τη μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή, ο όμιλος Alpha Trust του κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη και ο ίδιος ο Απόστολος Ταμβακάκης ενώ ανοικτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο και της συμμετοχής του Κύπριου εφοπλιστή Χαράλαμπου Μυλωνά ιδιοκτήτη της Transmed Shipping.


Η διαδικασία ολοκλήρωσης

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και το πωλητήριο που έχει μπει στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, αργά ή γρήγορα η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εξυγίανσης των κυπριακών τραπεζών προβλέπει την πώλησή της, όπως και των υπολοίπων θυγατρικών που έχουν συσταθεί σε ξένες χώρες εκτός της δικαιοδοσίας της κυπριακής Δημοκρατίας. Εφ' όσον κλείσει η διαδικασία εξαγοράς θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πλήρη στοιχεία των αγοραστών προκειμένου να ελεγχθεί όπως προβλέπεται η καταλληλότητά τους και εν συνεχεία πρέπει να κατατεθεί και να εγκριθεί το business plan προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Η τράπεζα κατέγραψε για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, κέρδη προ προβλέψεων και φόρων που είχαν φτάσει στα 620 χιλιάδες ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο 30,58%. Η IBG μεταβίβασε τα δάνεια και τις καταθέσεις στην Πειραιώς, ενώ συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στο σκέλος των χρηματιστηριακών εργασιών και του investment Banking, κατέχοντας άδειες ως ανεξάρτητη τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ