Να 5G κανείς ή να μην 5G; Ιδού η απορία

Να 5G κανείς ή να μην 5G; Ιδού η απορία

Στην καθημερινότητά μας μπαίνει το 5G  με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαφημίζουν εδώ και λίγα 24ωρα μια νέα εποχή στην επικοινωνία. Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς; Πόσο κοστίζουν τα 5G τηλέφωνα; Ολες οι ερωτήσεις (και οι απαντήσεις) για το 5G.

Τι είναι το 5G;

Πολύ απλά είναι η νέα τεχνολογική εξέλιξη στην κινητή τηλεφωνία. Χρησιμοποιεί μία σειρά από τεχνικές δυνατότητες που επιτρέπουν την αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων σε μικρό χρόνο αλλά και με σχεδόν μηδενική καθυστέρηση;

Είναι δηλαδή η βελτιωμένη έκδοση του γρήγορου Internet για κινητά τηλέφωνα;

Ναι και όχι. Δηλαδή, με το 5G μπορούμε να έχουμε ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά στην πράξη δεν θα καταλάβουμε μεγάλη διαφορά τουλάχιστον όσον αφορά στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σήμερα (π.χ. για την παρακολούθηση μιας ταινίας ή για την ακρόαση μουσικής). Στο μέλλον, όμως, χάρη στις υψηλότερες ταχύτητες θα μπορούμε να βλέπουμε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας ή επαυξημένης πραγματικότητας;

Την εικονική πραγματικότητα την καταλαβαίνω, τι είναι αυτή η επαυξημένη πραγματικότητα;

Είναι η προσθήκη ψηφιακών πληροφοριών στο φυσικό περιβάλλον. Ένα τέτοιο έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Ολυμπία όπου η Microsoft θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και, μέσω ειδικού εξοπλισμού και εφαρμογών, θα τον βλέπουν όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Τι άλλο δίνει το 5G;

Το γρήγορο Internet δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που δίνει η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερη σημασία δίνεται στον σχεδόν μηδενικό χρόνο που απαιτείται για την αποστολή και λήψη δεδομένων. Σε αντίθεση με τις τωρινές τεχνολογίες, το 5G μπορεί να υποστηρίξει εργασίες όπως η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων με τον γιατρό να βρίσκεται σε άλλο χώρο από εκείνον του ασθενή, ακόμα και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο χειρισμός των μηχανημάτων μπορεί να γίνεται από απομακρυσμένα σημεία, ενώ και οι συσκευές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι τεχνολογίες ανοίγουν τον δρόμο για την ευρεία χρήση εφαρμογών όπως η αυτόνομη οδήγηση ή η τηλεκπαίδευση με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα χειρισμού ρομπότ που βρίσκονται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα με τους χειριστές τους να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σημείο. Θεωρητικά, οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και δημιουργούν αυτό που ακούμε να περιγράφεται ως 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Για όλα αυτά μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο που ήδη έχω, άλλωστε δεν είναι και πολύ παλιό. Σωστά;

Ναι μόνο με την προϋπόθεση να υποστηρίζει τη χρήση 5G. Αυτή τη στιγμή οι συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι σχετικά περιορισμένα. Από τις σχετικές σελίδες των ελληνικών καταστημάτων βρίσκουμε διαθέσιμα 80 μοντέλα από διάφορους κατασκευαστές (ανάμεσά τους Xiaomi, Huawei, Samsung και Apple) με τις τιμές να ξεκινούν από τα 322 ευρώ και να φτάνουν ως τα 2.100 ευρώ!.

Αν αγοράσω τώρα ένα 5G τηλέφωνο θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω παντού;

Βεβαίως, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάλυψη 5G στην περιοχή σας η συσκευή θα λειτουργεί στα υφιστάμενα δίκτυα, όπως το τηλέφωνο που ήδη έχετε. Αν δεν έχετε κάλυψη σε 5G θα έχετε, φυσικά, στη διάθεσή σας τις ταχύτητες του κατά περίπτωση διαθέσιμου δικτύου.

Πόσο κοστίζει η χρήση των δικτύων 5G; Υπάρχουν προγράμματα συμβολαίου ή κάρτας;

Για την ώρα όχι. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind δεν έχουν ανακοινώσει ειδικά πακέτα για 5G, πολύ απλά διότι τώρα αναπτύσσουν τα δίκτυά τους. Σίγουρα όμως μέσα στο 2021 θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα, αφού με την επέκταση των δικτύων θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανακοινώνονται και σχετικά προγράμματα.

Πού έχει σήμερα 5G;

Σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι εταιρείες δεσμεύονται από τις άδειες 5G που έλαβαν την περασμένη Τετάρτη, στη δημοπρασία που διοργάνωσε η ΕΕΤΤ, να προσφέρουν κάλυψη στο 60% του πληθυσμού της χώρας μας ως το τέλος του 2023 και να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 94% ως το τέλος του 2026. Η εμπειρία από το παρελθόν όμως έχει δείξει πως η εγκατάσταση των νέων δικτύων γίνεται λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ορίζεται στους όρους των αδειώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ