Ευρώπη: 38 νεκροί από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

Ευρώπη: 38 νεκροί από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας
Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους -οι περισσότεροι στην Πολωνία- από το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στη Γαλλία, τέσσερις Πορτογάλοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Κυριακή. Την ίδια ημέρα, 10 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία, όπου το θερμόμετρο παρέμεινε σταθερά κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε το κυβερνητικό κέντρο εθνικής ασφάλειας (RCB).

Άλλοι δέκα άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο στη χώρα εξαιτίας του ψύχους. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι θερμοκρασίες αναμένεται να βελτιωθούν τις ερχόμενες ημέρες στην Πολωνία, αν και θα παραμείνουν κάτω από το μηδέν. Την ίδια ώρα, στην Τσεχία το κύμα ψύχους προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων από την Παρασκευή, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους άστεγοι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι τέσσερις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην Πράγα, όπου οι θερμοκρασία έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου και οι άλλοι δύο -ένας εκ των οποίων ήταν Σλοβάκος- στις πόλεις Μπρνο και Καρβίνα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το κύμα ψύχους έχει αρχίσει να υποχωρεί στη δυτική Ευρώπη, μολονότι και τη Δευτέρα συνεχίζεται το κρύο στην Ιταλία όπου δύο νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν από τον Τύπο: ένας 82χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, το οποίο δεν είχε θέρμανση, κοντά στο Μπρίντιζι, στη νότια Ιταλία, ενώ ένας 78χρονος πέθανε ύστερα από πτώση, η οποία προκλήθηκε από αδιαθεσία που αισθάνθηκε λόγω του κρύου.

Την ίδια ώρα, επτά άνθρωποι, οι πέντε από τους οποίους άστεγοι, πέθαναν το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία, σε πολλές περιοχές της οποίας τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω του χιονιού ή του πάγου, ιδιαίτερα στο Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία, αλλά και στην Απουλία και την Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, ή ακόμη γύρω από το Παλέρμο.