Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
Τα νέα και οι ειδήσεις από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα 15 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Απέραντο φρενοκομείο. Στο 93% η απογοήτευση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ευρήματα-σοκ στις εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB. Οι πολίτες αισθάνονται οργή (61,9%), φόβο (48,9%) και ντροπή (48,4%). Η πίεση που προκαλούν στους Έλληνες τα διαδοχικά Μνημόνια από το 2010 αποτυπώνεται ανάγλυφα στα ευρήματα των εξαμηνιαίων Τάσεων της MRB που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα".

ΕΘΝΟΣ: " Ξαφνικός πόλεμος από Σόιμπλε & Σία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε προσωρινό πάγωμα των μέτρων για το χρέος οδήγησε η ομάδα των ακραίων -με πρωταγωνιστή όπως πάντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- προκαλώντας χθες μείζονα κρίση για τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα, που θα ψηφιστούν σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Ηχηρά διαφοροποιήθηκε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναυάγιο...2015 με φόντο πρόωρες εκλογές".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε αυτογκόλ που μπορεί να γυρίσει το χρόνο στις αρχές του 2015 για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα σε μια προεκλογική χρονιά για την υπόλοιπη Ευρώπη απειλούν να εξελιχθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά οι οποίες ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή".

ΕΣΤΙΑ: "Γιατί είναι κρίσιμη η 27η Φεβρουαρίου. Το όριο αντοχής της Κυβερνήσεως".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο χρόνος για τον Πρωθυπουργό μετρά αντίστροφα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2017. Εκείνη την ημέρα, βάσει των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 1,62 δισ. ευρώ προς τον ESM. Μέχρι τότε δεν υπάρχει καμμία ανάλογη υποχρέωσις, πέραν των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που συνήθως αναχρηματοδοτούνται".

Η ΑΥΓΗ: "Με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα ψέματα τελειώνουν. Τα κόμματα - και ιδιαίτερα όσα έχουν βεβαρημένο παρελθόν, όπως η ΝΔ- θα πρέπει κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί της τροπολογίας για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να αποδείξουν αν υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών, και μάλιστα, όσων σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης ή απλώς αποτελούν το μακρύ χέρι των πιο ακραίων εκ των δανειστών στη χώρα μας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Καλύτερη άμυνα η επίθεση".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "προσεκτικές, αλλά άκρως επιθετικές κινήσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης από Βερολίνο, Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον . Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε θεωρεί μονομερή ενέργεια τις παροχές και ο ΕΜΣ ζητά να παγώσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για τις συναντήσεις του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, αλλά και για σκληρή αντιπαράθεση στην κρίσιμη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής. Λίγες ώρες πριν προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία για τις παροχές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δραματική τροπή στη διαπραγμάτευση".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αντίδραση της Ευρωζώνης στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και να "παγώσει" την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμούς, εκδηλώθηκε χθες και ήταν σκληρή".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκβιάζουν ανέργους και δουλεύουν σαν δούλοι!"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με την προκλητική απειλή της αφαίρεσης ακόμα και αυτού του αισχρού επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τη στέρηση της "κάρτας ανέργου" για τους μη επιδοτούμενους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στη διαμόρφωση μέτρων ελέγχου και κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, σε περίπτωση που αρνηθούν να αποδεχτούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης-απασχόλησης, με τους όρους που τους προτείνει ο ΟΑΕΔ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σε παγίδα η κυβέρνηση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η νέα ένταση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη και μάλλον αμήχανη για τη συνέχεια. Από τη μια δεν μπορεί πολιτικά να διαχειριστεί μία ακόμη υποχώρηση όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι, ενώ από την άλλη δεν μπορεί να εξασφαλίσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μπλόκο δανειστών με σφραγίδα Σόιμπλε".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το μήνυμα προς τον Τσίπρα είναι ότι δεν έχει να περιμένει κάτι από μια "πολιτική διαπραγμάτευση". Για να το κάνει σαφέστερο, μάλιστα ο Σόιμπλε συνέδεσε τη "νομιμότητα" των παροχών με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος".

kontranews: "Σήκω φύγε Αλέξη από το ναζιστικό λησταρχείο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με ναζιστικές πρακτικές ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι ξένοι τοκογλύφοι προκαλούν για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό. Υπερβαίνοντας κάθε όριο αθλιότητας έφτασαν σε σημείο να εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη χορήγηση του επιδόματος στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους".

VOICE: «Πρόστιμο φονιάς. "Καμπάνα" 250 εκατ. ευρώ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη MIG. Απειλή για τους κληρονόμος το ΚΕΦΟΜΕΠ"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέο σκηνικό ρήξης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα διαμήνυσε χθες- μέσω εκπροσώπου του- ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα ο ESM "παγώνει" την επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνση του δημόσιου χρέους".