Ο Μπερνάρ Καζνέβ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Μπερνάρ Καζνέβ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς ο Μανουέλ Βαλς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Καζνέβ, 53 ετών, ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας από το 2014.

"Διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα και εμπειρία στις κυβερνητικές υποθέσεις", δήλωσε μια πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ, σχολιάζοντας τον διορισμό του Καζνέβ.

Ο Βαλς ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας και ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να λάβει το χρίσμα, τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση του Ολάντ να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα..

Η απόφαση του Βαλς να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών θεωρήθηκε από τους ανθρώπους του Ολάντ, προδοσία. Δεν είναι βέβαια αυτός ο λόγος που τίθεται εκτός κυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τέσσερις μέρες αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε γνωστή την απόφασή του να μη διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

«Ναι, είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», είπε ο Βαλς σε μια ομιλία του στο Εβρί, το πολιτικό του προπύργιο νότια του Παρισιού, το απόγευμα της Δευτέρας (05.12.2016). Οι εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών θα γίνουν τον Ιανουάριο και οι προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο (πρώτος γύρος) και τον Μάιο.

Ήδη υποψήφιοι είναι ο Φρανσουά Φιγιόν από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά), ο Ζαν Λυκ Μελανσόν (αριστερά) και η Μαρίν Λε Πεν με το Εθνικό Μέτωπο. Η υποψήφια των ακροδεξιών και ο Φιγιόν θεωρούνται τα δυο μεγάλα φαβορί για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.