Δυνατότητα βέτου από χώρες που προσφέρουν διμερείς πιστωτικές γραμμές στο ΔΝΤ

Δυνατότητα βέτου από χώρες που προσφέρουν διμερείς πιστωτικές γραμμές στο ΔΝΤ
Oι χώρες που προσφέρουν διμερείς πιστωτικές γραμμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν να αποκτήσουν την δυνατότητα να ασκούν βέτο στην λήψη δανείων από αυτές τις προληπτικές γραμμές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι πηγές σημείωσαν πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε συνομιλίες μεπερισσότερες από 30 χώρες που διέθεσαν 393 δισ. δολάριαστο Ταμείο το 2012 μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών. Ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον επιδιώκει να επεκτείνει ορισμένες από αυτούς τους μηχανισμούς που λήγουν στο τέλος του έτους.

Μια από τις πηγές ανέφερε πως χτίζεται σταδιακά συναίνεση για την ανανέωση των πιστωτικών γραμμών, με την προϋπόθεση ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει μια νέα δομή που θα απαιτεί να δίνεται το«πράσινο φως» από τις πιστώτριες χώρεςπροτού τα χρήματα εκταμιευτούν.

Οι υπό συζήτηση ρυθμίσεις θα επιτρέπουν σε μια πιστώτρια χώρα να μπλοκάρει την διμερή χρηματοδότηση σε μια χώρα που θεωρεί ότι οι πολιτικές της δεν είναι αξιόπιστες.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει διαθέσιμους αυτήν την στιγμή πόρους 1,3 τρισ. δολάρια για την χορήγηση δανείων σε χώρες.

Ο οργανισμός έχειτρεις βασικές πηγές κεφαλαίων.Η πρώτη είναι μέσω των μεριδίων που καταβάλει κάθε χώρα μέλος, η δεύτερη είναι μέσω των δεξαμενών πίστωσης που χρηματοδοτούνται από διάφορες χώρες και η τρίτη είναι οι διμερείς πιστωτικές γραμμές.

Η τρίτη πηγή πόρων δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ως σήμερα.