Τι κατέσχεσαν οι τελωνειακοί τους καλοκαιρινούς ελέγχους

Τι κατέσχεσαν οι τελωνειακοί τους καλοκαιρινούς ελέγχους
Σειρά κατασχέσεων πραγματοποίησαν τα τελωνεία της χώρας στους ελέγχους που πραγματοποίησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των τελωνειακών ελέγχων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΓΔΕ, έχουν ως εξής:

1. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

• Το Τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε τουρκικό λεωφορείο προερχόμενο από Τουρκία, εντόπισε και κατάσχεσε 15 δέματα με 7.735 γρ. ηρωίνη σε διπλό πάτο βαλίτσας επιβάτη. Η διαδικασία και ο τρόπος δράσης παραπέμπουν σε διεθνή κυκλώματα εμπορίας κυκλωμάτων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν «βαποράκια» για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

• Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών, με τη συνδρομή των σκύλων ανιχνευτών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατάσχεσε 10.216 γρ. ινδικής κάνναβης σε ταχυδρομικό δέμα.

• Το Τελωνείο Μυτιλήνης, με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή, εντόπισε και κατάσχεσε 16.861 γρ. ηρωίνη σε πορτ-μπαγκάζ Ι.Χ.Ε. πάνω σε πλοίο προερχόμενο από Τουρκία.

2. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΓΜΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Το Τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο που διενήργησε σε Ι.Χ.Ε. προερχόμενο από Τουρκία, με τελικό προορισμό τη Γερμανία, εντόπισε και κατάσχεσε 27.577 παραχαραγμένα νομίσματα των 2 ευρώ.

3. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ

• Το Ε' Τελωνείο Πειραιά και το Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., προέβησαν σε κατασχέσεις επτά (7) συνολικά εμπορευματοκιβωτίων με 77.244.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα.

Η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως AFCOS, οδήγησε στον εντοπισμό και στην κατάσχεση των 3 εξ αυτών των εμπορευματοκιβωτίων.

Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 14.201.266 €.

Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται.

• Στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων στα χερσαία συνοριακά Τελωνεία, εντοπίστηκαν πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων καπνικών προϊόντων από ταξιδιώτες.

4. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα Τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της εμπορικής δραστηριότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, προέβησαν στην κατάσχεση 61.605 τεμαχίων παραποιημένων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ).

5. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ

• Σε ελέγχους που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων, Ηρακλείου Κρήτης και Μέρτζανης, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 775.132 € σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα καταβλητέο, ανέρχεται σε 198.434 €, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.

6. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

• Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, καθώς και οι ομάδες δίωξης των Τελωνείων, προέβησαν σε τουλάχιστον 27 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων λόγω παράνομης κατοχής, και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα, καθώς και 7 φορτηγά.

Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους.

7. ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ & ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

• Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., στοχεύοντας στη διαπίστωση της νόμιμης διακίνησης αλκοολούχων ποτών στην εγχώρια αγορά, εντατικοποιεί τους ελέγχους σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα λιανικής πώλησης ποτών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων, σε έλεγχο σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ και εν συνεχεία στην προμηθεύτρια εταιρεία και σε πελάτες αυτής, δέσμευσε συνολικά 2.862 φιάλες εμφιαλωμένων ποτών (ουίσκι, βότκα). Η μέχρι τώρα έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για περιπτώσεις παράνομων εμφιαλωμένων ποτών, καθώς και εισαγωγής στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες της Ε.Ε. χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου Ε.Φ.Κ.

Επίσης, το Τελωνείο Κομοτηνής προέβη σε κατάσχεση αλκοολούχων ποτών σε παντοπωλείο, για τα οποία δεν είχε καταβληθεί ο Ε.Φ.Κ.

Συνολικά, τα Τελωνεία της χώρας κατάσχεσαν 26.206 λίτρα αλκοολούχων ποτών, καθώς και ένα (1) άμβυκα.

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία Αττικής, διενεργώντας έλεγχο σε βυτιοφόρο όχημα με βουλγάρικες πινακίδες, διαπίστωσε ότι τη μεταφορά φορτίου, με εικονικά συνοδευτικά έγγραφα, το οποίο περιείχε τολουόλιο και ξυλόλιο, χημικά προϊόντα εξαιρετικά επικίνδυνα, τοξικά και εύφλεκτα. Η υπόθεση είναι υπό έρευνα.

Οι Θαλάσσιες Ομάδες Ελέγχου, κατά την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου για την αποφυγή διάπραξης λαθρεμπορικών πράξεων, εντόπισαν μεταξύ άλλων λαθρεμπορία καυσίμου κατά τον εφοδιασμό πλοίου και καταλογίσθηκαν οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

8. ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Τελωνείο Κω, κατά τη διενέργεια ελέγχων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάσχεσε θραύσματα αρχαίων αμφορέων, τα οποία και παραδόθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.