Aποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο offshore- Ποιους καίνε οι αποκαλύψεις

Aποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο offshore- Ποιους καίνε οι αποκαλύψεις
Η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων offshore εταιρειών στην ιστορία της δημοσιογραφίας πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Σύμφωνα με το δημοσίευματου ΑΠΕ τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία που έρχονται από σήμερα στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Στη λίστα ο Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού όπως ο Μισέλ Πλατινί, τονHosni Mubarak, Muammar Gaddafi και Bashar al-Assad, αλλά και προσωπικούς φίλους του Vladimir Putin οι οποίοι εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω της Bank Rossiya η οποία βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις.

Τα μέλη αυτά είναι ο τσελίστας Sergei Roldugin, ο οποίος είναι και νονός της κόρης του Putin, και ο οποίος φέρεται πως κέρδισε εκατοντάδες εκατομμυρίων μέσω βρώμικων συναλλαγών.

Τα δεδομένα της Mossack Fonseca δείχνουν επίσης πως ο Ισλανδός πρωθυπουργός Sigmunder Gunnlaugsson είχε κέρδος από το bailout των τραπεζών της χώρας του. Ο Gunnlaugsson έχει κατηγορηθεί για την μη δήλωση εκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεων στις τράπεζες της χώρας του μέσω offshore. Ήδη στην Ισλανδία υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο, με πολλούς να ζητούν την άμεση παραίτησή του.

Eπιπλέον, στα ντοκουμέντα συμπεριλαμβάνονται ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας και τα παιδιά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Στη λίστα εμπλέκονται 33 άτομα και εταιρείες που έχουν αποκλεισθεί από τις ΗΠΑ λόγω αποδείξεων πως έχουν σχέση με βαρόνους των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τρομοκρατικές οργανώσεις, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν επίσης πως οι μεγάλες τράπεζες βρίσκονται πίσω από τη σύσταση ψεύτικων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται στις offshore για την απόκρυψη κεφαλαίων.

Βασιλικός Πολτός:

Η Mossack Fonseca έχει βοηθήσει τον βασιλιά Mohammed ΣΤ" του Μαρόκο και τον Salman της Σ. Αραβίας να αγοράσουν γιωτ, ενώ η εταιρεία εμπλέκεται στην αγορά διαμαντιών της Αφρικής, την παγκόσμια αγορά έργων πολύτιμης τέχνης, μεταξύ άλλων.

Η σύνδεση με το παρελθόν και το σκάνδαλο Watergate:

Η Mossack Fonseca φαίνεται πως έχει βοηθήσει και έναν καταδικασμένο άνδρα ο οποίος είχε βοηθήσει στην συγκέντρωση 50.000 δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν οι "κλέφτες" του ξενοδοχείου Watergate στο γνωστό σκάνδαλο.

Ο Jackie Chan στο κόλπο

H Μοssack Fonseca φαίνεται πως έχει βοηθήσει και τις έξι εταιρείες του γνωστού ηθοποιού Jackie Chan. Αν και ο Chan δεν αναφέρεται πουθενά, άμεσα, έμμεσα οι εταιρείες του έχουν υποστηρίξει ανθρώπους που κατηγορούνται για Ponzi schemes, βαρόνους ναρκωτικών, φοροφυγάδες και τουλάχιστον έναν βιαστή.

Η πιο περιβόητη ληστεία χρυσού στην ιστορία της Βρετανίας:

Tα έγγραφα συμπεριλαμβάνουν και νέες λεπτομέρειες για την μεγαλύτερη ληστεία χρυσού στη Βρετανία, όταν έξι ληστές μπήκαν στις αποθήκες της Brink's στο Heathrow και "σήκωσαν" 7.000 μπάρες χρυσού, διαμάντια και ρευστό. Η ληστεία έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, ενώ τα περισσότερα από τα κλοπιμαία αγνοούνται μέχρι και σήμερα...

Το σκάνδαλο FIFA

O Juan Pedro Damiani, μέλος της επιτροπής ηθικής της FIFA, είχε πάρε-δώσε με τρεις εκ των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο της οργάνωσης, Eugenio Figueredo και Hugo και Mariano Jinkis.

Kαι ο Μέσι στα ντοκουμέντα

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, Lionel Messi συμπεριλαμβάνεται στα ντοκουμέντα, τα οποία δείχνουν πως ο ίδιος και ο πατέρας του είναι κάτοχοι εταιρείας στον Παναμά, την Mega Star Enterprises. Η εταιρεία αυτή προστίθεται στη λίστα των υπολοίπων που προσδίδονται στον Messi ο οποίος ήδη βρίσκεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή στην Ισπανία.

Η απάντηση της Mossack Fonseca:

H απάντηση προς το ICIJ ήταν άμεση. "H εταιρεία μας δεν υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες. Οι εικασίες σας πως παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες στους πελάτες μας είναι αβάσιμες και λανθασμένες".

Συγγενείς του Xi Jinping στο παιχνίδι:


Μέλη της οικογένειας του Xi Jinping και άλλων οκτώ κορυφαίων στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης εμπλέκονται στο σκάνδαλο, με τα στοιχεία τους να φέρονται ως ιδιοκτήτες offshore εταιρειών τις οποίες διαχειρίστηκε η Mossack Fonseca.

Και ο πρόεδρος της Αργεντινής:

O Μauricio Macri ο οποίος ήταν στέλεχος και αντιπρόεδρος εταιρείας στις Μπαχάμες που συνεργαζόταν με την Μοssack Fonseca είχε βοηθηθεί να στήσει και αυτός την δική του offshore.

Στη λίστα και συγγενής του David Cameron:

Ο Ιan Cameron, ζάμπλουτος επενδυτές και μακαρίτης πατέρας του David Cameron είχε εμπλακεί με την Mossack Fonseca για να προστατεύσει το επενδυτικό του ταμείο, Blaimore Holdings, και να φοροαποφύγει στο Η.Β.

Περισσότερα για τον Sergei Roldugin:

Η επιχείρηση αποφυγής των κυρώσεων και του ξεπλύματος χρήματος αξίας πάνω από 1 δισ. δολάρια, την οποία είχε στήσει η Bank Rossiya, συμπεριλαμβάνει την μεταφορά κεφαλαίων μέσω offshore όπως Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn και Sandalwood Continental. Oι εταιρείες αυτές φέρονται να έχουν κερδίσει παράνομα χρήματα μέσω ψευδών συμβουλευτικών υπηρεσιών, δανείων και αγορά υποτιμημένων στοιχείων.

Ο Roldugin μαζί με Putin και Medvedev

Περισσότερα για τον Sigmundur Gunnlaugsson:

Ο Gunnlaugsson και η γυναίκα του αγόρασαν την offshore Wintris το 2007.

Ο ίδιος δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του πως είχε μερίδιο στην εταιρεία, όταν εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας το 2009. Μετά από οκτώ μήνες, μάλιστα, ο Gunnlaugsson πούλησε το 50% της Wintris που κατείχε στην... γυναίκα του, για 70 σεντ ανά δολάριο.

Η offshore χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με ντοκουμέντο που υπέγραψε το 2015 η γυναίκα του, Anna Sigurlaug Palsdottir.