Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας
Η Τουρκία προχώρησε σε μια σειρά χρηματοδοτικών και πολιτικών απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής, οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την ΕΕ για την αναχαίτιση των ροών προσφύγων προς την ήπειρο.

Ενόψει της σημερινής διάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η Άγκυρα ζήτησε αύξηση στην οικονομική αρωγή τριών δισ. δολαρίων, για την οποία είχε προηγούμενα δεσμευτεί η ΕΕ, γρηγορότερη πρόσβαση σε βίζα της ζώνης Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες, καθώς την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην ΕΕ.

Οι Financial Times επισημαίνουν πως, αν και οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ρευστές, η λίστα των επιπρόσθετων αιτημάτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει το νέο τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η ΕΕ για να βοηθηθεί από τη χώρα στον περιορισμό των ροών, αλλά και στην επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

«Ένα είδος συμφωνίας» εξακολουθεί να αναμένεται μέχρι το τέλος της διάσκεψης, ωστόσο τέσσερις διπλωμάτες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις τονίζουν ότι οι αναθεωρημένες απαιτήσεις της Τουρκίας θα δυσκολέψουν εξαιρετικά την κατάσταση και θα μπορούσαν να διαλύσουν μια εύθραυστη ευρωπαϊκή κοινή συναίνεση στα «γλυκάκια» που προσφέρονται στην Άγκυρα. Ένας από τους διπλωμάτες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «τούρκικο παζάρι».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η προτεινόμενη συμφωνία καταδεικνύει το «πόσο απαραίτητη είναι η ΕΕ για την Τουρκία και η Τουρκία για την ΕΕ». Μιλώντας στη συνάντηση, πρόσθεσε: «Ολόκληρο το μέλλον της Ευρώπης είναι στο τραπέζι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ