Με έξωση απειλούνται 150.000 δανειολήπτες - Το δίχτυ ασφαλείας

Με έξωση απειλούνται 150.000 δανειολήπτες - Το δίχτυ ασφαλείας
Τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι διαβουλεύσεις για τα κριτήρια υπαγωγής των «κόκκινων» δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη με το οικονομικό δίδυμο της κυβέρνησης (Γ. Σταθάκης-Γ. Χουλιαράκης), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», να παζαρεύει προστασία για 2 στα 3 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για το 35% περίπου των νοικοκυριών που επί της ουσίας μένει στον... αέρα έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις περί «αναδόμησης» του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, η συζήτηση όμως γι’ αυτό το ζήτημα είναι σε εξαιρετικά πρωτόλειο στάδιο.

Οι δανειστές, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, αλλά η κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται έχει κάνει μεταστροφή από την υπόσχεση πως δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψουν τα σπίτια των Ελλήνων, αφού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παύει να ισχύει η πλήρης προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στην εφημερίδα, πως θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης. Αλλες πηγές δίνουν την εντύπωση ότι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.

Τα κριτήρια

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στο επίπεδο των αντικειμενικών αξιών με την ελληνική πλευρά να έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα 150.000 με 180.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους πάντως οι δανειστές είχαν κάνει πρόταση για 120.000 λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» των στεγαστικών 2005-2009, το μέσο ποσό που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 10.000-120.000 ευρώ, ενώ φυσικά χορηγήθηκαν και δάνεια 200.000 και 300.000 ευρώ.

Τέλος, η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συμφωνεί με τους θεσμούς και στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων, με τη δική της πρόταση για ετήσιο εισόδημα να είναι έως τα 35.000 ευρώ και των δανειστών 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ