Παυλόπουλος: Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος

Παυλόπουλος: Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ και ειδικότερα στις διεργασίες για την αναβάθμιση του ρόλου του, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να προωθεί το όραμα των ιδρυτών του για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας «συνιστά ένα θεσμικώς και πολιτικώς μεγάλο κι επώδυνο έλλειμμα, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της ανοχής ως προς την συνέχιση της παράνομης τουρκικής κατοχής τμήματος της μαρτυρικής Κύπρου».

«Σήμερα ο ρόλος του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «όσο επίκαιρος παραμένει σήμερα ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι στόχοι του, τόσο επίκαιρη παραμένει δυστυχώς και η λέξη 'κρίση'».

«Πανταχού παρούσα, δυστυχώς, ανά τον κόσμο, είτε λαμβάνει πολιτική, οικονομική, είτε ανθρωπιστική διάσταση -όπως, για παράδειγμα, το σημερινό οξύ προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που συνδυάζει και τις τρεις αυτές διαστάσεις- η κρίση πλήττει πάντα τους πιο αδύναμους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπληρώνοντας ότι το το γεγονός αυτό «συνιστά υπόμνηση για τον Οργανισμό ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του, ώσπου να εκπληρώσει την σημαντική αποστολή του».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος: Ένας κόσμος όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κάθε επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ, πέρα από ευκαιρία εορτής και αναγνώρισης της προσφοράς του Οργανισμού στην ανθρωπότητα, είναι και μία ευκαιρία για να ανανεώσουμε την αφοσίωσή μας και την δέσμευσή μας στις αρχές και τα ιδανικά του Οργανισμού και την κοινή βούληση να εξακολουθήσουμε, μ' ακόμη περισσότερη ζέση και αποφασιστικότητα, ν' αγωνιζόμαστε γι' αυτά, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ