Βέμπερ: Χρειαζόμαστε αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Βέμπερ: Χρειαζόμαστε αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε πολλές χώρες, ζητεί από τη Frontex ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει «να καταπολεμηθεί πιο ξεκάθαρα η κατάχρηση» του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε: «Υπάρχουν κράτη που δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα», υπονοώντας κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν» να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Frontex θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών.

«Διαφορετικά δεν θα αποφασίζουν πλέον δημοκρατίες για την είσοδο μεταναστών, αλλά οι διακινητές και το χρήμα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει καταφύγιο σε όσους διώκονται, όμως πρόσθεσε: «Τα εξωτερικά σύνορα είναι όπως η πόρτα ενός διαμερίσματος: εσύ αποφασίζεις σε ποιον θα επιτρέψεις την είσοδο και σε ποιον όχι».

Ο ευρωβουλευτής έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αφρική. Θα ήταν «μια σωστή προσέγγιση για να περιοριστεί λίγο η εισροή μεταναστών».

Παράλληλα ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης καταπολέμησης» της κατάχρησης του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια «συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού» κάποιων μεταναστών.

Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται σε αφρικανικές χώρες θα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα οι χώρες αυτές θα πρέπει «να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν γίνονται δεκτοί εδώ», εξήγησε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ