Τα μυστήρια golden boys του Βαρουφάκη

Τα μυστήρια golden  boys του Βαρουφάκη
Με ένα ψέμα και μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε να φορτώσει στον προϋπολογισμό του κράτους και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό ξένους συμβούλους οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση «μας πήγε ο κούκος αηδόνι».

Κι αν ο Γ.Βαρουφάκης ισχυριζόταν ότι δεν πρόκειται να φέρει στο Υπουργείο Οικονομικών μία στρατιάάλλων συμβούλων αλλά θα αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό, ο Αλέξης Τσίπρας νομιμοποίησε τοψέμα του πρώην υπουργού του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έναν περίπου μήνα μετά τονανασχηματισμό και την αποπομπή του Γ. Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα, διασφαλίζονταςέτσι τις αμοιβές τους.

Η στρατιά των συμβούλων μόνο μικρή δεν ήταν ενώ μερικούς από αυτούς τους αξιοποιεί ακόμα ηπολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο πολυσυζητημένος Κιμ Γκλεν με το παραποιημένοβιογραφικό, αποτελεί ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου αφού οι σύμβουλοι του πρώηνυπουργού κοστίζουν μία περιουσία στον ελληνικό λαό και τα αποτελέσματα του έργου πουπροσέφεραν στο κράτος δεν είναι μετρήσιμα ή ακόμα και ορατά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος συμμετείχε στη διαπραγματευτικήομάδα και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στα ταξίδια του, αλλά η βασική του δουλειά ήταν ναπροετοιμάσει το plan B, για εθνικό νόμισμα και παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδιακατηγορία ανήκει ο Κολομβιανός, Ντάνιελ Μούνεβαρ, με θητεία σε… Κολομβία και Ισημερινό,καθώς και μαθητής του Τζ. Γκάλμπρέιθ.

Παράλληλα εμφανίζονται και πρόσωπα με μηδενική ή ακόμα άγνωστη συμμετοχή στιςδιαπραγματεύσεις όπως ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιαντί και ο Κιμ Μπράιαν Γιουχούν. Η παρουσία δετο δεύτερου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Από το κοντσέρτο των ξένων συμβούλων του Γ.Βαρουφάκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και εταιρείες κολοσσοί όπως η Lazard, ηπρόσληψη της οποίας ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του Γ. Βαρουφάκη αλλά και η LJ Capital πουσυνδέεται άμεσα με τον Κιμ Γκλεν και τον Σόρος Σαμπαγιαντί.

Σόρος Σαμπαγιαντί:Πήρε αποζημίωση για δύο ημέρες

Το πρόσωπο που εμφανίζεται τις λιγότερες ημέρες στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη είναι οΙρανός Σόρος Σαμπαγιαντί, για τον οποίον υπάρχει μία απόφαση για αποζημίωση για δύο ημέρεςκαι μία διανυκτέρευση τον περασμένο Μάρτιο. Ο Ιρανός οικονομολόγος θεωρείται μετρ στιςτραπεζικές επενδύσεις καθώς ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πεδίο δράσης του εδώ και 22χρόνια. Από το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει επίσημη διευκρίνιση για τις αρμοδιότητές τουστο πλευρό του Γ. Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο όταν ο τελευταίος χειριζόταν κατ’αποκλειστικότητα τη διαπραγμάτευση με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά.

Με θητεία στονκολοσσό της Lehman Brothers που προκάλεσε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετην κατάρρευσή της, επενδυτικής εταιρείας στη Ρωσία και της Nomura, πλέον εργάζεται γιαλογαριασμό του ιδιωτικού επενδυτικού γραφείο του LJ Capital. Η συγκεκριμένη εταιρεία δενεμφανίζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Σόρος Σαμπαγιαντί αλλά και σε αυτήν του ΚιμΓκλεν. Το Υπουργείο Οικονομικών άλλωστε ενέκρινε έξοδα μετακίνησης από τη Γενεύη όπουυπάρχουν γραφεία της εταιρείας. Ο ρόλος της επενδυτικής εταιρείας καλύπτεται από το ίδιο πέπλομυστηρίου που καλύπτει και τον ρόλο του Ιρανού οικονομολόγου, ο οποίος με τον ίδιο τρόπου πουεμφανίστηκε στην ελληνική αποστολή του Γ. Βαρουφάκη, με τον ίδιο τρόπο εξαφανίστηκε.

Κιμ Μπράιαν:Ο άφαντος των διαπραγματεύσεων

Ο σύμβουλος-φάντασμα του Γ. Βαρουφάκη είναι ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν. Εμφανίζεται νασυμμετέχει μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις και στις ελληνικέςαποστολές για τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ από τα έγγραφα της Διαύγειας προκύπτουν έξιαποφάσεις που προβλέπουν καταβολή αποζημίωσης για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις καιαεροπορικά εισιτήρια. Οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο σύμβουλο παραμένουν ακόμα καισήμερα συγκεχυμένες ενώ κανείς δεν έχει καταφέρει να τον φέρει στο φως τόσο από άποψηπροσόντων όσο και ρόλο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ταυτόχρονα η προσφορά τουστις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποτιμηθεί αφού οι αρμοδιότητές του, όπως και των άλλωνσυμβούλων του Γ. Βαρουφάκη είναι άγνωστές. Ο ρόλος του συγκεκριμένου συμβούλουπεριπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ταξίδι του στην Αθήνα στις 11 Μαΐου. Ενώ στη Διαύγειαη επίσημη αιτιολογία είναι η συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο τότε υπουργός Οικονομικών στις11 Μαΐου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup και την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση τουECOFIN. Ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν παραμένει συνεργάτης του Υπουργείου Οικονομικών ακόμακαι μετά τον ανασχηματισμό καθώς συνόδευσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κρίσιμο Eurogroupμετά το δημοψήφισμα, όταν δόθηκε η μάχη για την αποφυγή του Grexit. Παράλληλα η παρουσίατου συνδυάζεται με εκείνη του αμφιλεγόμενου Αμερικανοκορεάτη, Κιμ Γκλεν.

Κιμ Γκλέν:Διεκδικεί αμοιβή 125.000 ευρώ το μήνα

Στην κορυφή της πυραμίδας των ανθρώπων του Γιάνη Βαρουφάκη, βρισκόταν οαμερικανοκορεάτης οικονομολόγος Κιμ Γκλεν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχει ακόμακαι σήμερα στην ομάδα τεχνοκρατών που συμβουλεύει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα, μάλιστα,με πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας Die Welt ο άνθρωπος που διεκδικεί από το ελληνικόδημόσιο για τις υπηρεσίες του 125 χιλιάδες ευρώ το μήνα, έδωσε το παρόν και στην τελευταίαδραματική Σύνοδο Κορυφής στο πλευρό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε τοσχετικό ρεπορτάζ στις αρχές Ιουλίου, με πρόσκληση του πρωθυπουργού κάθισε στο τραπέζι τηςΣυνόδου Κορυφής, μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ και διαπραγματεύτηκε το«αγκάθι» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Όταν τον ρώτησαν με τι ασχολείται, απάντησε «στοΜαξίμου, βοηθάω τον Ευκλείδη».

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, μέχρι και τώρα τηρεί σιγήιχθύος για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο ΚιμΓκλεν, με θητεία στη Lehman Brothers, συμμετείχε κανονικά και στις συναντήσεις του BrusselsGroup και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από τις αρχές Ιουνίουσυμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι και το τελευταίο Eurogroup πριν το δημοψήφισμα. Τοερώτημα είναι αν ο Κιμ Γκλεν εργαζόταν και συμμετείχε στο Brussels Group βάσει του σχεδίου τηςκυβέρνησης για μία συμφωνία ή βάσει του σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Γ. Βαρουφάκης γιαεπιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Daniel Munevar:Με θητεία στο ΥΠ.ΟΙΚ της Κολομβίας

Ο Daniel Munevar, που έχει διατελέσει σύμβουλος επί δημοσιονομικών θεμάτων στο υπουργείοΟικονομικών της Κολομβίας, θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στη μελέτη του δημόσιουχρέους της Λατινικής Αμερικής. Ο νεαρός μετα-κεϋνσιανός οικονομολόγος από τη Μπογκοτάεργάστηκε με το Γιάννη Βαρουφάκη, ως σύμβουλος δημοσιονομικών πολιτικών και βιωσιμότηταςτου χρέους -επιχειρηματολογώντας υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους-, χωρίς να έχει γίνειγνωστό μέχρι τώρα ποιες ήταν οι απολαβές του για τις υπηρεσίες του αυτές. Πληροφορίεςαναφέρουν, μάλιστα, ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρουςεξελίχθηκε σε «δεξί» χέρι του πρώην Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο ίδιος, πάντως, διαφώνησεμε το σχέδιο του τελευταίου για την καθιέρωση των IOUs. «Το πρόβλημα είναι ότι αν αρχίσεις ναεισάγεις το IOUs για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, θα μπεις σ’ ένα δρόμο ολισθηρό, επειδή οιάνθρωποι θα υποθέσουν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εγκαταλειφθεί το ευρώ οπότε θασυμπεριφερθούν ανάλογα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Munevar. Ωστόσο, αν καιυποστηρίζει ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα Grexit, τονίζει ότι «τώρα, μετά την υπογραφή τηςτελευταίας συμφωνίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου το κόστος παραμονής της στηζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να την συμφέρει περισσότερο να φύγει παράνα παραμείνει».

Ματιέ Πιγκάς:Ο Γάλλος τραπεζίτης με τις καλές άκρες

Τον Φεβρουάριο ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι αναθέτειστην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard το ρόλο του συμβούλου σε θέματαδημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το κόστος μιαςτέτοιας εξέλιξης. Από τότε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Ματιέ Πιγκάς, εξελίχθηκε σε... σκιάτου Αλέξη Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη. Μιλώντας, μάλιστα, πριν λίγους μήνες στο γαλλικόπεριοδικό «Paris Match», ο Γάλλος τραπεζίτης, δίνοντας μία γεύση από τις προσπάθειες τηςελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει την χρεοκοπία, εξήγησε πως όταν οι τρεις τους δεν μιλούσανστο τηλέφωνο, αντάλλασσαν συνεχώς SMS και έμεναν πολλές ώρες ξάγρυπνοι για ένα καλόαποτέλεσμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Για τον Πιγκάς μία έξοδος της Ελλάδας από τοευρώ, είναι ο Αρμαγεδδών, ήτοι ένα σενάριο της αποκάλυψης. Γι' αυτό και όπως λέγεται στοπαρασκήνιο συνέβαλε ώστε να ενεργοποιηθεί η Γαλλική πλευρά προς αποφυγή ενός τέτοιουεφιαλτικού σεναρίου. Εξάλλου, ο 47χρονος Γάλλος τραπεζίτης, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999,όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Μάλιστα οι τότε πληροφορίες ανέφερανότι, όταν στα τέλη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε σε όλη του την έκταση τοπρόβλημα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, εστράφη στον κ. Στρος Καν ζητώνταςτη βοήθειά του. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς» φέρεται να του είπε τότε. Όπως και έγινε.

πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας