Έρχονται αυξήσεις στα δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων

Έρχονται αυξήσεις στα δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων
Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων λόγω της επικείμενης επιβολής ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον κατ' έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

Ηδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Έθνους εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά σχολεία, κολέγια αλλά και ΙΕΚ.

Περίπου 85.000 είναι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς κυμαίνονται από 4.500 ευρώ μέχρι και 12.000 ευρώ

Οπως τόνισε στο «Εθνος» ο Θανάσης Ζαχόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, «μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στα ιδιωτικά, καθώς υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο πριν από 15 χρόνια. Η οδηγία αυτή αφορά τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που παρέχουν τυπική εκπαίδευση».

Ο κ. Ζαχόπουλος προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ σημειώνει πως εάν ισχύσει το μέτρο, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. «Εάν επιβληθεί ΦΠΑ 23%, είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν σχολικές μονάδες, χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ τα δημόσια σχολεία θα αναγκαστούν να εκπαιδεύσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, χωρίς να έχουν ούτε τις υποδομές ούτε επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών».

Επισημαίνεται ότι τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ το έτος και μπορεί να φτάσουν τις 10.000 με 12.000. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων ωστόσο φιλοξενούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός των σχολικών μονάδων να φτάνει περίπου τις 1.100.

Εντονη ήταν η αντίδραση και από πλευράς της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καθώς με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς τονίζεται πως εάν ισχύσει ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ, θα έχει ως συνέπεια «είτε την αύξηση των διδάκτρων -με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες συνάδελφοι να βρεθούν άνεργοι- είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, προσθέτει η ΟΙΕΛΕ, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους θα βρεθούν ξαφνικά εκτός του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντός τους με στέρηση πολύτιμων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ενώ θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.

Ανατροπές στα δίδακτρα αναμένεται να υπάρξουν όμως και στα κολέγια αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ όπου φοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα κολέγια το ύψος των διδάκτρων (προ ΦΠΑ 23%) κυμαινόταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ