Ιδού τα «ασημικά» που πωλούνται άμεσα

Ιδού τα «ασημικά» που πωλούνται άμεσα
Την ολοκλήρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και την προώθηση νέων, όπως αυτή του ΟΤΕ, προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο grexit και να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου με τίμημα 1,23 δισ. ευρώ που είχε προσφερθεί, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο «η κυβέρνηση θα λάβει ουσιαστικά και μη αναστρέψιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και με τους υπάρχοντες προωθούμενους αναδόχους»

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, μεταφέροντας το ποσοστό που κατέχει στον ΟΤΕ, στο ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του 10% του Οργανισμού στους Γερμανούς της Deutshe Telecom, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά το ενδιαφέρον τους εδώ και καιρό.

Επίσης γίνεται σαφές πλέον ότι προχωρά, η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται πως στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ έχουν προκριθεί οι Cosco, APM Terminals, ICTS, Ports America και Utilico. Βασικός αντίπαλος της Cosco θεωρείται η δανέζικων συμφερόντων APM Terminals που ενδιαφέρεται και για τον αντίστοιχο διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο οποίος ξεπαγώνει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τελευταίες πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει, πριν τα capitals controls, έφεραν την αμερικανική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών Watco Companies, L.L.C., προνομιακό συνεργάτη της Hewlett Packard στις ΗΠΑ, να ετοιμάζεται να χτυπήσει (δυνατά) τον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. H άλλη αντίπαλη κοινοπραξία είναι αυτή της ρωσικής JSC Russian Railways με την ΓΕΚ Τερνα…

Στο κείμενο σημειώνεται: «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους που ισχύουν».

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και για το Ελληνικό, αφού ο όμιλος Λάτση μέσω της Lamda Development S.A. και το Global Investment Group, θα καταβάλλουν το συνολικό ποσό των 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και 1,25 δισ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, δρόμους, παιδικές χαρές, παράκτιο μέτωπο, συγκοινωνίες, σύνδεση με δίκτυα κλπ.) ήτοι συνολικά 2,1 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής αποκτά την κυριότητα των 1.800 από τα 6.200 στρέμματα. Τέλος ξεκαθαρίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα βελτιώσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσίας το οποίο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην «κατοχή» του έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ