Αυτοί είναι τα "μάτια και τα αυτιά" της κυβέρνησης στις τράπεζες

Αυτοί είναι τα "μάτια και τα αυτιά" της κυβέρνησης στις τράπεζες
Αποτελούν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της κυβέρνησης Τσίπρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας με εντολή να ασκούν έλεγχο της λειτουργίας και των πεπραγμένων τους.

Πρόκειται για πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία στον χώρο των τραπεζών, που από τον περασμένο Μάρτιο έχουν αναλάβει τον ρόλο να εκπροσωπούν το δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια των ισάριθμων ελληνικών τραπεζών.

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, οι κ.κ. Γεράσιμος Τσιαπαράς, Μαρίκα Φραγκάκη, Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, Αγγελική Σκανδαλιάρη και Χριστίνα Ανδρέου θα κληθούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αφορά τον έλεγχο των μεγάλων δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί το δόγμα της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή περνά μέσα από το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών, το οποίο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες και προβλέπεται να συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού των Οικονομικών, με την συμμετοχή του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στους «κομισάριους» της κυβέρνησης έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να συλλέξουν στοιχεία για τις μεγάλες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και προς τις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος 3723/2008 (σ.σ. ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας επί Αλογοσκούφη) βάσει του οποίου έχουν «ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία της τράπεζας».

1. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΙΑΠΑΡΑΣ

Συγγραφέας μυθιστορημάτων και πρωταθλητής στο μπρίτζ

Εργάζεται στον τραπεζικό τομέα από το 1989. Πριν τοποθετηθεί στην θέση του εκπροσώπου Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας φθάνοντας σε ανώτερες θέσεις.

Διετέλεσε, μάλιστα, Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της EBRD στην Βουλγαρία, country manager της Εμπορικής στο Λονδίνο, Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της Εμπορικής στην Ρουμανία και διευθυντής προγραμμάτων της Ε.Ε. Απλός άνθρωπος, λάτρης της θάλασσας και του έξυπνου χιούμορ, του αρέσουν τα ταξίδια καθώς σύμφωνα με το βιογραφικό του «επιστρέφοντας πάντα με λαχτάρα στην Ελλάδα διαπιστώνει ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των ιθυνόντων, για να την καταστρέψουν, σιγά σιγά πιάνουν τόπο».

Παρά τις Διευθυντικές θέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι πάντοτε παρόν σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συχνά υποψήφιος παρατάξεων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μεγαλωμένος στον Βύρωνα, κάτοικος σήμερα στο Παλαιό Φάληρο, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές έθεσε υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος.

Πολιτικά η αφετηρία του ήταν η ΚΝΕ το 1975, στην συνέχεια εντάχθηκε το 1981 στο ΚΚΕ μέχρι το 1991, οπότε και δραστηριοποιείται από τις τάξεις του τότε Συνασπισμού. Ασχολείται με το μπριτζ, κατακτώντας τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο “Μπράβο μικρή” συγκεντρώνοντας πάρα πολύ καλές κριτικές.

2. ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

Η υποψήφια ευρωβουλευτήςπου «διαφωτίζει» τους νέους

Η εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank συγκαταλέγεται στα πιο καταρτισμένα στελέχη της Αριστεράς αναφορικά με τον τραπεζικό χώρο και με την ιδιότητά της αυτή αναλαμβάνει την «διαφώτιση» νεότερων στελεχών, μέσα από ομιλίες της στο Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, του οποίου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής του Συνασπισμού το 1999, ενώ συμμετείχε και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στην Α' Αθηνών και στις εκλογές του 2009 στην Χίο. Ήταν μέλος της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ και υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενώ από το 1999 συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία των «Ευρωπαϊκών Οικονομολόγων για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη».

Συμμετείχε επίσης σε ομάδα για την μελέτη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη – μορφές, εξέλιξη, επιπτώσεις – και τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για τη στήριξη και προώθηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Μετά τις σπουδές της στα οικονομικά εργάσθηκε στον χώρο της έρευνας και συγκεκριμένα στη ∆ιεύθυνση Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος σε εταιρία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, έχει στο ενεργητικό της πολλές δημοσιεύσεις. Όπως έχει αναφέρει στην αρθογραφία της, πιστεύει ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί όπως έγινε Γερμανία με τη Συμφωνία του 1953.

3. ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ-ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΥ

Μουσικός και υπέρμαχος της αλληλέγγυας οικονομίας

Ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στο πολιτικό προσκήνιο της Αριστεράς η ανέλιξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κυβερνωντος κόμματος. Η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου εξάλλου δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού την ίδια περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν γραμματέας της νεολαίστικης αριστερής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η νεαρή οικονομολόγος που γεννήθηκε το 1984 στην Πάτρα δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002 και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού της Συμβουλίου την περίοδο 2007-2009. Μπορεί βέβαια η πολιτική δράση της εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στην Attica Bank να ήταν έντονη, ωστόσο δεν παρέλειψε τις σπουδές της.

Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sussex το 2009. Στη συνέχεια δίδαξε Μαθηματικά και Στατιστική για Οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, ενώ σήμερα διδάσκει Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο Αλληλέγγυο Φροντιστήριο Αιγάλεω, πόλη στην οποία έθεσε υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ίδια είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και με αυτή την ιδιότητα ανέλαβε συντονίστρια του τομέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως και άλλη μια «αγάπη». Το φλάουτο. Ως διπλωματούχος μουσικός, μάλιστα συμμετέχει σε ορχήστρες και εκδηλώσεις της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

4. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗ

Τεχνοκράτης με έντονη συνδικαλιστική δράση

Σε γνώριμο περιβάλλον βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο η κυρία Αγγελική Σκανδαλιάρη. Και αυτό γιατί η εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, με καταγωγή από την Κάλυμνο, υπήρξε για σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος στο ίδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που ολοκήρωσε το 1986 και την λήψη του μεταπτυχιακού της στην τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2008, υπήρξε αναπληρώτρια διευθύντρια στη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών για εφτά χρόνια από το 2006 μέχρι το 2013.

Σημειώνεται ότι ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μια τράπεζα δεδομένου ότι μια επιτυχημένη διαχείριση επιχειρησιακών διαδικασιών μειώνει σημαντικά τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας διαδικασίας.

Παράλληλα μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση της ίδιας διαδικασίας, γι' αυτό και θεωρείται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται διεθνώς, κάτι που εξάλλου κάνει και η Εθνική Τράπεζα.

Νωρίτερα από το 2003 μέχρι το 2006 ήταν Senior Business & Αναλυτής Συστημάτων στην ίδια τράπεζα αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη συνδικαλιστική δράση. Η ίδια, μάλιστα, που θεωρείται αγαπητή μεταξύ των συναδέλφων της πριν λίγα χρόνια ήταν υποψήφια για τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας με το ψηφοδέλτιο που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.


5. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Καταρτισμένη τραπεζικός διδάσκει την εμπειρία της

Η εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θεωρείται η πιο έμπειρη από τους πέντε «κομισάριους» της κυβέρνησης λόγω του ότι κατά την μακροχρόνια διαδρομής της στον χώρο των τραπεζών πέρασε από πολλές θέσης ευθύνης διαχειριζόμενη σημαντικά project.

Συγκεκριμένα, μετά τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και την λήψη του μεταπτυχιακού της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Master of Science Οικονομίας και Διοίκησης από το International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies/Mediterranean Agronomic Institute of Chania αφοσιώθηκε στον τομέα του Εσωτερικού Έλεγχου της Αγροτικής Τράπεζας, όπου διατέλεσε και επικεφαλής Υποδιεύθυνσης, με κύρια αντικείμενα ελέγχου τη Διαχείριση διαθεσίμων και επενδύσεων, το Dealing Room, τη Διαχείριση Κινδύνων, τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και τις θυγατρικές του ομίλου εσωτερικού και εξωτερικού (ΑΤΕ).

Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, οπότε και αποχώρησε με εθελουσία έξοδο, ασχολήθηκε με τον έλεγχο επιχειρηματικών δανείων στην Τράπεζα Πειραιώς. Πριν την ένταξή της στον Εσωτερικό Έλεγχο εργάστηκε επί σειρά ετών σε διάφορους τομείς, σε περιφερειακές και κεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, στην Οικονομική Διεύθυνση, στη Μονάδα Ανασυγκρότησης/τομέας συστημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και στη Διαχείριση Περιουσίας.

Σήμερα, πάντως, μεταφέρει την πολυτετή εμπειρία της παραδίδοντας σεμινάρια σε τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελέγκτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ