«Εμφύλιος» στο Βερολίνο λόγω Grexit - «Ναι» από Σόιμπλε, η Μέρκελ το αποκλείει

«Εμφύλιος» στο Βερολίνο λόγω Grexit - «Ναι» από Σόιμπλε, η Μέρκελ το αποκλείει
Για διαμάχη ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε ως προς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως τονίζει, η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θεωρεί απαραίτητο το Grexit και μάλιστα κινείται παρασκηνιακά για το πετύχει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα επικρατήσει αφού η καγκελάριος έχει την εξουσία αλλά ο Σόιμπλε έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ, το οποίο χρησιμοποιεί για να πιέσει την Μέρκελ και την Ελλάδα.

Επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του Ν. Βούτση για τη μη αποπληρωμή δόσης προς το Ταμείο, η Die Welt αναφέρει ότι αν και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, το Ταμείο επιμένει ότι η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια στο ακέραιο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας.

"Ειδικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή η επιμονή αρέσει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να ασκήσει πίεση στην καγκελάριο, αφού η διαφωνία του Ταμείου με την Ελλάδα σχετικά με το χρέος αναγκάζει την Μέρκελ να μην μπορεί να αποκλείσει το Grexit. Γι' αυτό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπερ της παραμονής του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης, θέτοντας έτσι διλήμματα στην καγκελάριο" εξηγεί η Die Welt.

Από την άλλη, στην καγκελαρία το Grexit δεν αποτελεί πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας σοβαρός παίκτης στη διαπραγμάτευση, τονίζουν κύκλοι της. Παράλληλα, η καγκελαρία εδώ και εβδομάδες διαμηνύει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει ληφθεί επίσης υπ' όψιν, συνεχίζει.

Αυτη την άποψη φαίνεται να συμμετίζεται και το υπουργείο Εξωτερικών που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει την Ελλάδα να στρέφεται προς τη Ρωσία.

"Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι αλλά και ικανοί να λύσουμε το πρόβλημα. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε πολλά χρήματα" τονίζουν στην Die Welt κυβερνητικές πηγές.

Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Θεωρεί ότι εάν αποκλείσει το ενδεχόμενο του Grexit θα αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική δύναμη της Ευρωζώνης, αλλα πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι εφικτή μια έξοδος από το ευρώ, τουλάχιστον για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ