Οι εκπτώσεις έρχονται, ο τζίρος πέφτει

Οι εκπτώσεις έρχονται, ο τζίρος πέφτει
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και ύστερα από μια φτωχή «χριστουγεννιάτικη» περίοδο ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εκπτώσεις, με τους εμπόρους να ευελπιστούν ότι θα καλύψουν μέρος από την «χασούρα» των προηγούμενων ημερών.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), την περίοδο των εορτών σημειώθηκε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, με τον τζίρο να έχει υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με πέρυσι.
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, η πτώση του τζίρου στις τοπικές αγορές ξεπέρασε το 10%, την ώρα που πτώση ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση είχε σημειωθεί το 2012, με το ιστορικό χαμηλό του -30%, ενώ το 2013 η μείωση στο λιανικό εμπόριο είχε υπερβεί και πάλι το 10%. Το 70% της συνολικής εμπορικής κίνησης των εορταστικών αγορών γίνεται τη περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, και το υπόλοιπο 30% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφού ο μισθός του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων του ιδιωτικού τομέα, δύσκολα φτάνουν πλέον μέχρι τη Πρωτοχρονιά. Οι εκπρόσωποι του εμπορίου τονίζουν ότι όσοι ψώνισαν στις γιορτές διέθεσαν κατά 20% μικρότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Από τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς φαίνεται ότι ο κλάδος όπου διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης ήταν αυτός της ένδυσης και υπόδησης και ακολουθεί αυτός με τα παιχνίδια, δηλαδή στους δύο κλάδους που έχουν αποδειχτεί οι πιο ανθεκτικοί στις περικοπές των εορταστικών δαπανών.
Να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξή τους, τα μαγαζιά θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Βάσει νόμου, το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας για τις Κυριακές καθορίζεται από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ για την Κυριακή 18 Ιανουαρίου οι έμποροι μπορούν να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.