Τα «κόκκινα» δάνεια και η ανάπτυξη κατά ΣΕΒ

Τα «κόκκινα» δάνεια και η ανάπτυξη κατά ΣΕΒ
Η χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η φορολογική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική,

ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργειακή πολιτική είναι τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

O ΣΕΒ αναγνωρίζει σε σχετική ανακοίνωση τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές". Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η ανάπτυξη «προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει εξάλλου για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ότι «οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας, καταλήγει ο ΣΕΒ.