Ξεσηκώνονται οι έμποροι για τις Κυριακές -Ολες οι αντιδράσεις

Ξεσηκώνονται οι έμποροι για τις Κυριακές -Ολες οι αντιδράσεις
Την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε συγκεκριμένες περιοχές, εκφράζουν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες «θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ζητά να μπορούν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν για το ποιες Κυριακές θα μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα των περιοχών δικαιοδοσίας τους.
Παράλληλα, ο ΕΣΘ τονίζει στην επιστολή του ότι στην πρόσφατη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 96% των εμπόρων που συμμετείχαν σε αυτήν (553 ψηφίσαντες) εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μέτρο.
Επίσης, υποστηρίζεται ότι η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και ως εκ τούτου «οι αγορές της δεν απολαμβάνουν τουριστική καταναλωτική κίνηση».
Ως εκ τούτου, ο ΕΣΘ τονίζει ότι «οι έμποροι της πόλης μας δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την Αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου. Δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών».
Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την «πλήρη απογοήτευσή του» για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς θεωρεί ότι ουσιαστικά οδηγεί «στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε όλη την επικράτεια».
Στην ανακοίνωση του συλλόγου υποστηρίζεται ότι ήδη, στις περισσότερες τουριστικές περιοχές τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοικτά, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει την αδυναμία της πολιτείας να διαπραγματευτεί τις επιταγές του ΔΝΤ, οι οποίες φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι αποτελούσαν τελικά κυβερνητική και όχι εξωτερική επιλογή και να οδηγηθεί σε αναγκαστικές αποφάσεις, τις οποίες πιθανότατα έχουν προκαλέσει συμφέροντα πέραν του χώρου του μικρομεσαίου εμπορίου».
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιοχές όπως Σαντορίνη και Πικέρμι, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει ότι στην πρώτη περίπτωση από τη μία πλευρά το καλοκαίρι ούτως ή άλλως τα καταστήματα είναι συνεχώς ανοικτά, αλλά τον χειμώνα - λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης - μεγάλο μέρος τους διακόπτει τη λειτουργία του.
Στην περίπτωση του Πικερμίου υποστηρίζεται ότι εντάχθηκε στις τουριστικές προκειμένου να «στρώσει το χαλί στα κάθε είδους δήθεν εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον αφανισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία».
Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά χαρακτηρίζει ως πράξη απόλυτης ευθύνης και εντιμότητας αλλά ταυτόχρονα απογοήτευσης την παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, από τα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας.