Βόμβα στον προϋπολογισμό: Πόσα και σε ποιους επιστρέφει η κυβέρνηση

Βόμβα στον προϋπολογισμό: Πόσα και σε ποιους επιστρέφει η κυβέρνηση
Τροπολογία με την οποία επιστρέφουν στους δικαστικούς, αναδρομικά, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν προκύψει από τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους, δημοσιοποίησε η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει το μέτρο αντισυνταγματικό


Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το συνολικό ποσό για την εφάπαξ επιστροφή των περικοπών που προέκυψαν από το 2012 θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ενώ η επιστροφή μισθών και συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα θα φτάσει τα 69 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα STAGE

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η μόνη απόφαση που δικαιώνει δημοσίους υπαλλήλους αφού πριν λίγες μέρες κάτι ανάλογο είχε προκύψει και για 120.000 συμβασιούχους των προγραμμάτων Stage που απασχολήθηκαν ή απασχολούνται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο. Ο Άρειος Πάγος ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών, αφού έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας είναι κανονικές συμβάσεις εργασίας κι ως εκ τούτου οι απασχολούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικό μισθό και ασφάλιση.

Πριν από δύο χρόνια προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη συμβασιούχοι της Περιφέρειας Λάρισας επειδή παρότι κάλυπταν πάγιες ανάγκες αμείβονταν ως καταρτιζόμενοι. Το δικαστήριο δεν άφησε «παράθυρο» στη μονιμοποίηση συμβασιούχων όμως προκάλεσε δύο άνευ προηγούμενου δεδικασμένα. Το πρώτο αφορά την αναδρομική καταβολή μισθών που είναι υποχρεωτική και θα βαρύνει με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Το δεύτερο αναφέρεται στον προσδιορισμό της εκάστοτε σύμβασης από το δικαστήριο. Δηλαδή ο Άρειος Πάγος παρέχει το δικαίωμα προσφυγής ακόμη και σε όσους υπέγραψαν ουσιώδους διαφοράς συμβάσεις ως προς το αντικείμενο της απασχόλησης τους αν στην πορεία κρίνουν ότι το αντικείμενό τους μεταβλήθηκε ή αυξήθηκε το εύρος των αρμοδιοτήτων που ανέλαβαν.

Αναλυτικά η Έκθεση του Λογιστηρίου.