Πάει για φθινόπωρο η επίσκεψη της τρόικας

Πάει για φθινόπωρο η επίσκεψη της τρόικας
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανόν να δώσει τελικά η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς αν και επισήμως υπάρχει εκατέρωθεν η διαβεβαίωση ότι η «επίσκεψη» του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές δείχνουν... φθινόπωρο. Τις πληροφορίες αυτές φρόντισε, δε, να ενισχύσει Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος με φόντο τις εργασίες του Euroworking Group, που προηγήθηκε του Eurogroup, έκανε λόγο για επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου.


Η κυβέρνηση, που ψάχνει ακόμα το βηματισμό της μετά από τον ανασχηματισμό, τρεκλίζοντας ανάμεσα στις εσωτερικές κόντρες για το θέμα της διαθεσιμότητας, δεν κρύβει ότι η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα τη δυσκολεύει επικοινωνιακά. Με δεδομένο, δε, ότι η προσπάθεια αποδραματοποίησης των αξιολογήσεων σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένη έως τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προτιμούν να αντιμετωπίσουν την Τρόικα μια κι έξω το φθινόπωρο, παρά να μπουν απροετοίμαστοι από τώρα στο σύνηθες πάρε - δώσε. Αυτό που σπεύδουν να σημειώσουν, πάντως, κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ακόμα κι αν έλθουν τελικά οι επικεφαλής τον Ιούλιο, η παρουσία τους θα είναι ολιγοήμερη και καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, καθώς η επίσκεψη αυτή εξαρχής δεν είχε τον χαρακτήρα αξιολόγησης.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ. Οι δανειστές από την άλλη δεν κατοικούν στον Άρη. Είναι σε πλήρη επίγνωση του Βερολίνου -που έχει αναλάβει ατύπως τα ηνία έως ότου οριστεί η νέα Κομισιόν- η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα και με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στη Ρώμη και στο Παρίσι, που θέτουν ευθέως ζήτημα αλλαγής πλεύσης στα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης, ήδη χρησιμοποιείται διαφορετική γλώσσα (λιγότερο «κοφτερή» λένε κάποιοι χαριτολογώντας) στις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους. Αυτό που σημειώνουν, πάντως, τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ισχύουν στο ακέραιο, ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτή την εντολή έχουν πάρει, άλλωστε, τα νέα στελέχη της Ομάδας της Κομισιόν, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Ματίας Μορς. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί έλευσης μόνο τεχνικού κλιμακίου τον επόμενο μήνα, τότε ο Γερμανός δεν θα ξαναεμφανιστεί στην Αθήνα, καθώς από το Σεπτέμβριο αναλαμβάνει ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλλο (Declan Costello), ένας οικονομολόγος με καλή φήμη στις υπηρεσίες των Βρυξελλών, έχοντας ως δεξί του χέρι τον Γκ. Τζούντιτσε (Gabriele Giudice) με αναπληρωτή τον C. Allen. Επικεφαλής οικονομολόγος θα είναι C. Viviani μέλη της ομάδας εποπτείας οι C. Ungerer, C. Braila, D. Mantescu, K. Richter, G. Prevost.

«ΚΛΕΙΔΙ». Αν ανατρέξει κάποιος στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία αξιολόγηση, θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα μόνο τα δημοσιονομικά «τσουλάνε», αν και η απομάκρυνση του Χ. Θεοχάρη μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τους δανειστές. Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι εδώ και μήνες το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν είναι η πορεία του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ρίξει το βάρος των συζητήσεων σε αυτό το πεδίο, γνωρίζοντας ότι είναι το ισχυρό της χαρτί. Όπως παρατηρούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μόνο έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου, όπου η Αθήνα θα επιχειρήσει διπλό στόχο: να πείσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων το 2015 κι ότι υπάρχει η δυνατότητα φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς να διαταράσσονται οι ευαίσθητες δημοσιονομικές ισορροπίες. Όπως παραδέχονται τα ίδια στελέχη, αν και η εικόνα του πρώτου εξαμήνου χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική, το «κλειδί» των όποιων εξελίξεων είναι η πορεία των εσόδων μέσα στο επόμενο τετράμηνο, όπου θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών/ φοροεισπρακτικών μηχανισμών και του νέου Φόρου Ακινήτων, όπως επίσης η εκτίμηση για τις φοροδοτικές αντοχές των προ πολλού εξαντλημένων φορολογούμενων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου της κυβέρνησης, κάτι που επεσήμαναν με μάλλον κομψό τρόπο στις εκθέσεις τους και η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Ο τρικούβερτος καβγάς για τη διαθεσιμότητα δεν έχει περάσει απαρατήρητος στα υψηλά κλιμάκια της Τρόικας και παρ' ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τις υπο-δόσεις του καλοκαιριού, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δανειστές αναμένουν σαφή στοιχεία για την εξέλιξη της κινητικότητας/ διαθεσιμότητας και πολύ περισσότερο για τον αριθμό των απολύσεων που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους. Αυτό ακριβώς προκαλεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, αφού αν και απομένουν πάνω από 5.000 ονοματεπώνυμα για να συμπληρωθεί ο μακρύς κατάλογος των 11.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν εντός του 2014, τα υπουργεία που έχουν αναλάβει να σηκώσουν αυτό το βάρος, π.χ. το Εσωτερικών, έχουν σηκώσει τα χέρια, αναδεικνύοντας και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Απροθυμία παρατηρείται και στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση δεν «καίγεται» για τα 2 δισ. ευρώ, αφού οι δανειακές ανάγκες του Αυγούστου έχουν ήδη καλυφθεί. Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η επιδιωκόμενη νέα έξοδος στις αγορές και πολύ περισσότερο η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Χρέος, περνάνε μέσα και από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Κι αυτό γιατί πολύ απλά ο Β. Σόιμπλε μπορεί να κατανοήσει και ενδεχομένως να συζητήσει ή ακόμα και να συμφωνήσει επί του ελληνικού αιτήματος για στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά π.χ. το νομοσχέδιο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών ή το νέο δασικό νόμο ή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ που βρίσκεται «παγωμένο» στη Βουλή από το Μάιο. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η απορία ή μάλλον δυσφορία που εξέφρασαν στελέχη της Κομισιόν για το πρόωρο και αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με τρελές προσφορές και αποκαλύψεις