Η μοναστηριακή διατροφή γίνεται must, αποκτά Σήμα και ελπίζει να πουλήσει

Η μοναστηριακή διατροφή γίνεται must, αποκτά Σήμα και ελπίζει να πουλήσει
Ειδικό σήμα στα εστιατόρια που προωθούν τη μοναστηριακή διατροφή που στηρίζεται σε ψάρια-θαλασσινά, τουρσιά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ψωμί και μέλι. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διατροφικής επιλογής φαίνονται εντυπωσιακά. Αναφερόμαστε σε παλαιότερη έρευνα όπου από τους 1.500 μοναχούς, των οποίων μελετήθηκε η υγεία, μεταξύ 1994 και 2007, κανείς δεν είχε αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ή του έντερου, ενώ μόλις 11 προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.Τα οφέλη που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν ήδη διαφημιστεί και δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς. Πρέπει να τρώει κυρίως φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιεί βότανα αντί για αλάτι, να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ψάρι και πουλερικά και να αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Επίσης, πρέπει να πίνει και μερικά ποτηράκια κόκκινου κρασιού.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιθυμεί να υπογραμμίσει τη σημασία της μοναστηριακής διατροφής και γαστρονομίας στο ευρύ κοινό, καθώς αυτή αποτελεί συνέχιση της διατροφής της αρχαίας Ελλάδας, η οποία διασώθηκε μέσω της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου και αποτελούσε την τυπική διατροφή της ελληνικής οικογένειας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Παράλληλα, όπως σημειώνει, η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των ποιοτικων γεωργικών προϊόντων και της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου με στόχο τη στήριξη των παραγωγών, του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Γι αυτό προσανατολίζεται στην καθιέρωση Σήματος Περιμοναστηριακών Ζωνών, με στόχο τη σύνδεση της Μοναστηριακής ελληνικής δίαιτας με το κίνημα των vegetarian διεθνώς. Ένα Σήμα, το οποίο παράλληλα θα χαρακτηρίζει και τους χώρους εστίασης που προσφέρουν Μοναστηριακή Διατροφή εντός των ζωνών αυτών.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνέδριο στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το υπουργείο με θέμα «Μοναστηριακή Διατροφή, Γεωργική Παραγωγή και Ανάπτυξη της Υπαίθρου», στο Μουσείο Γαστρονομίας στου Ψυρρή.

Στο συνέδριο καθηγητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί παρουσίασαν τα οφέλη της μοναστηριακής δίαιτας, αλλά και τη σύνδεσή της με την καθημερινή, παραδοσιακή διατροφή και την ανάδειξη των τοπικών γεωργικών προϊόντων. «Για το τι τρώμε καθοριστικό ρόλο παίζει τόσο ο πολιτισμός μας όσο και η θρησκεία μας, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη γαστρονομία μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργία Κοφινά, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

«Το 80% της καθημερινής μας διατροφής, ταυτίζεται με αυτή του κοινοβίου των μοναχών», επισήμανε από την πλευρά της η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, προσθέτοντας ότι η στροφή σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ μπορεί να εντάξει και τα μοναστήρια ως μικρούς παραγωγούς. «Μην ξεχνάμε», ανέφερε, «ότι τα μοναστήρια έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μας καλλιέργειες και φυσικά τους παραδοσιακούς σπόρους».

«Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν καλά τη μοναστηριακή διατροφή και τα οφέλη της, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι έχουν απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές αξίες της διατροφής, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα της παχυσαρκίας», είπε από την πλευρά του ο θεολόγος-εκπαιδευτικός Ιωάννης Αναστασόπουλος. Αναφέρθηκε μάλιστα σε στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι στο διάλειμμα οι μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, σε ποσοστό 28% καταναλώνουν σάντουιτς, 20% τόστ, 10% κρουασάν, μόνον 5% φρούτα και ένα 8% εμφανίζεται να μην τρώει τίποτα.

Επίσης, όπως σημειώθηκε, μέρος της διατροφής αυτής ή το σύνολό της μπορεί να υιοθετηθεί από ειδικές ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις ή προτιμήσεις, όπως διαβητικοί, πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, αθλητές κ.α.