ΕΣΕΕ:Αποποινικοποίηση οφειλών ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ

ΕΣΕΕ:Αποποινικοποίηση οφειλών ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ
Αποποινικοποίηση οφειλών ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.


Η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό καθώς και στους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης, στην οποία σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει αποποινικοποίηση του καθεστώτος οφειλών των ασφαλισμένων. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «πρέπει να καταργηθεί το μέτρο, να πηγαίνει δηλαδή ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο οφειλές, που -ούτως ή άλλως- αφήνουν τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι αν αναλογιστεί κανείς ότι η κρίση ξεκίνησε το 2009, είναι πολλοί πλέον οι έμποροι που έχουν ασφαλιστικές οφειλές και -εκτός από τα όρια της φτώχειας που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα τους- επικρεμάται επιπλέον επάνω από το κεφάλι τους και η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης.
«Κατά συνέπεια, ζητούμε την πλήρη άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και την διατήρηση μόνο των αστικών μέτρων (τα οποία μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις είναι υπεραρκετά), όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ.) προς τα δικά τους ταμεία» αναφέρει η ΕΣΕΕ.