ΕΕΘ: Ζητά να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι σχολικές εκδρομές

ΕΕΘ: Ζητά να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι σχολικές εκδρομές
Επιστολή με την οποία ζητά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι σχολικές εκδρομές, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, αλλά και τα σχολεία να επιλέγουν προορισμούς στην Ελλάδα, απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.


Στην επιστολή, η οποία απεστάλη και σε παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζεται ότι “διαπιστώνονται πολλά δυσάρεστα φαινόμενα”, που, σύμφωνα με το ΕΕΘ, εντοπίζονται στα εξής: πάρα πολλά σχολεία προτιμούν προορισμούς του εξωτερικού για τη σχολική τους εκδρομή, οι σχολικές εκδρομές έχουν χάσει προ πολλού τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα και περιορίζονται μόνο στην ψυχαγωγία -και αυτή πολλές φορές όχι σε αποδεκτά επίπεδα- και οι διαδικασίες ανάθεσης των εκδρομών σε τουριστικά γραφεία είναι πολλές φορές αδιαφανείς.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται ότι παρά τη δημοσίευση υποτυπωδών διαγωνισμών για τις σχολικές εκδρομές, “στην πραγματικότητα, η συναλλαγή και η συνδιαλλαγή είναι συχνό φαινόμενο”.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως “μόνο τη φετινή περίοδο, τέσσερα σχολεία στους νομούς Σερρών και Καβάλας έπεσαν θύματα κακών τουριστικών γραφείων, που όμως είχαν προκύψει από τους αδιαφανείς διαγωνισμούς που προκήρυξαν τα συγκεκριμένα σχολεία” που “τώρα, αναζητούν να χρήματά τους στα δικαστήρια”.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή τουρισμού του ΕΕΘ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να δώσει κίνητρα, ώστε τα σχολεία να προτιμούν την Ελλάδα και όχι το εξωτερικό για την πολυήμερη εκδρομή τους. Μάλιστα, προτείνει ένα από αυτά να είναι η χορήγηση περισσότερων ημερών για όσους επιλέξουν το εσωτερικό και λιγότερων γι' αυτούς που θα προτιμήσουν κάποιον προορισμό στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ζητείται από την εκπαιδευτική κοινότητα να δώσει και πάλι στις εκδρομές τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα και από τους διευθυντές των σχολείων να θεσπίσουν καλύτερες και πιο διαφανείς διαδικασίες στην επιλογή τουριστικού γραφείου για την εκδρομή, βασιζόμενοι κυρίως στην αξιοπιστία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.