Σόιμπλε: Ναι σε βοήθεια στην Ελλάδα, όχι σε νέο κούρεμα

Σόιμπλε: Ναι σε βοήθεια στην Ελλάδα, όχι σε νέο κούρεμα
Η όποια περαιτέρω, περιορισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα συμπεριλαμβάνει άλλο «κούρεμα» χρέους, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G20 που πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι «εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω, περιορισμένη, χρηματοοικονομική βοήθεια στο τέλος του έτους, όταν λήγει το τρέχον πακέτο βοήθειας, τότε είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μέχρι τότε..., η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».
«Όμως, με τον ίδιο τρόπο που είχαμε 'κούρεμα' 53,5%, για τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούσαν ελληνικό κρατικό χρέος, δεν θα υπάρξει τέτοιο κούρεμα. Τότε είπαμε ότι ήταν μια έκτακτη περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη ευρωζώνη βρίσκονται στον σωστό δρόμο. «Η νευρικότητα των χρηματαγορών ως προς το εάν το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα έχει ξεπεραστεί και αυτό είναι απόλυτα σωστό διότι παραμένει ένα από τα σταθερά νομίσματα παγκοσμίως», είπε.
«Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και συνολικά η ευρωζώνη έχει πλέον επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης, μέτριας ανάπτυξης βεβαίως, όμως αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να εξαιρεί τη Γερμανία, η οποία προσφάτως έχει δεχθεί έντονη κριτική για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.