Στρώνεις χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τέσσερις με 20 ευρώ; Δείτε την έρευνα αγοράς

Στρώνεις χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τέσσερις με 20 ευρώ; Δείτε την έρευνα αγοράς
Μπορεί η ανεργία να καλπάζει και η μερικής απασχόληση στην αγορά εργασίας να κυριαρχεί, εντούτοις οι τιμές των προϊόντων ουδόλως φαίνεται να επηρεάζονται. 

Μόλις 4 ευρώ φθηνότερο (ήτοι 2,51%) θα μας στοιχίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 13 έως 18 Δεκεμβρίου 2013.
Ετσι αν πέρυσι ξοδέψαμε 151,56 ευρώ για να φάμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια μας, φέτος θα μας στοιχίσει 147,75 ευρώ. Η μικρή αυτή διαφορά των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αντανακλά τη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στη τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία όμως του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό).Μειωμένες κατά 11% εμφανίζονται οι τιμές των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες).


Οδηγίες για οικονομικές αγορές από την Ενωση Καταναλωτών

«Είναι βέβαιο ότι τα φετινά χριστούγεννα θα χαρακτηριστούν ως τα πιο φτωχά των τελευταίων χρόνων. Τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα και εφόσον έχει προηγηθεί επισταμένη έρευνα αγοράς. Την ''τιμητική'' τους έχουν τα φτηνά ζωικά τρόφιμα, κυρίως το χοιρινό και τα κατεψυγμένα πουλερικά ( κοτόπουλα και γαλοπούλες ), ενώ μετρημένα είναι τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι...» αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας και ο πρόεδρός της Μ. Τσιφάκης ο οποίος ζητά από του πολίτες που θα προβούν σε αγορές, να έχουν στο νου τους τα εξής:
Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει :
1.Να ιεραρχίσει τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.
2.Πριν αγοράσει να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
3.Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.
4.Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.α.).
5.Να επιλέγει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
6.Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.α.).
7.Να «τσεκάρει» τις τιμές που αναγράφονται στα ράφια εάν είναι αντίστοιχες με αυτές της ταμειακής μηχανής.
8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.
9.Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .
10.Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Η Ένωση Καταναλωτών ...στρώνει τραπέζι για τέσσερα και έξι άτομα και υπολογίζει το κόστος. Δείτε ποιες τιμές εντόπισε βγάζοντας τον λογαριασμό που

Γιορτινό τραπέζι για τέσσερα άτομα (φτωχικό):

  • Μπούτι χοιρινό με κόκκαλο 2 κιλά 9,20
  • Φέτα δοχείου 250 γραμ. 2,25
  • Τομάτες 1 κιλό 1,20
  • Μαρούλι 1 τεμάχιο 0,55
  • Πατάτες 1 κιλό 0,85
  • Πορτοκάλια 1 κιλό 0,65
  • Μήλα 1 κιλό 1,25
  • Ρετσίνα 1 λίτρο 2,20
  • Ένα καρβέλι ψωμί 0,80
  • Σύνολο 18,95

2) Γιορτινό τραπέζιγια έχοντες (έξι ατόμων)

Ελιά βοείου χωρίς κόκκαλο 2 κιλά 20,00

Γαλοπούλα νωπή εγχώρια 2 κιλά 15,00

Γραβιέρα 1/2 κιλό 6,00

Φέτα βαρελίσια 1/2 κιλό 4,00

Μαρούλια 2 τεμάχια 1,10

Τομάτες 2 κιλά 2,40

Αγγούρια 2 τεμάχια 1,20

Αχλάδια κρυστάλια 2 κιλά 3,80

Μήλα στάρκιν 2 κιλά 2,40

Εμφιαλωμένο κρασί Σαββατιανό 2 φιάλες 8,00

Δύο καρβέλια ψωμί 1,60

Σύνολο 65,50