Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στα επίπεδα του 2004

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση το Φεβρουάριο του 2013 μειώθηκε κατά 11,81%, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των ήπιων καιρικών συνθηκών, που επέτρεψαν τη μείωση της κατανάλωσης τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ζήτηση από τις μεγάλες βιομηχανίες μειώθηκε κατά 4,44% και από όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά 11,97% σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2012.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση, η οποία μάλιστα σηματοδοτεί τη συρρίκνωση της κατανάλωσης στα επίπεδα του 2004. Η ζήτηση ηλεκτρισμού άρχισε να υποχωρεί από το τέλος του 2008 και ακολουθεί την πορεία της ύφεσης.
Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου η συνολική μείωση έφθασε στο 8,12%, με το -1,23% να προέρχεται από τις μεγάλες βιομηχανίες και το 8,15% από το δίκτυο διανομής (λοιπές επιχειρήσεις, γραφεία και κατοικίες).
Παρά την κάθετη πτώση της ζήτησης το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 40,76%, επειδή οι εισαγωγές ρεύματος είναι φθηνότερες.
Η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 13,12% στις 3.693.267 Mwh συνολικά. Η λιγνιτική παραγωγή έπεσε κατά 19,74% και η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου κατά 33,49%. Αντίθετα αυξήθηκε θεαματικά, κατά 121,77% η παραγωγή των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, καθώς έχουν γεμίσει οι υδροταμιευτήρες, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και οι άλλες μορφές ΑΠΕ αύξησαν την παραγωγή κατά 16,35% στις 279.051 Mwh..
Συνολικά, αν αθροιστεί η ενέργεια των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών, η διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της χώρας ξεπερνά το 26%, δηλαδή τους στόχους για το 2020. Σε επίπεδο διμήνου η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε κατά 9,16% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, με τους λιγνίτες να χάνουν 15,46% και το φυσικό αέριο 28,36%. Αντίθετα η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών αυξήθηκε κατά 135,01% και των άλλων ΑΠΕ κατά 15,60%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών αυξήθηκε 26,35%. Η αιχμή της κατανάλωσης ήταν στις 7.666 Mwh και καταγράφηκε στις 19 Φεβρουαρίου.