Tι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για το πρόβλημα ρευστότητας του ΕΟΠΠΥ

Tι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για το πρόβλημα ρευστότητας του ΕΟΠΠΥ
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΠΥ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕ, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό το διάλογο μεταξύ χρηστών και επαγγελματιών υγείας.

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ, με σκοπό τη δημιουργία ενός βήματος διαλόγου μεταξύ των χρηστών και των επαγγελματιών υγείας, σε μία προσπάθεια ανάλυσης της κατάστασης στον χώρο της υγείας και αναζήτησης πιθανών λύσεων σε προβλήματα που ανακύπτουν, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ειδικότερα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσίων Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που συστήθηκε με τον Ν. 3918/2011, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας μετά τη σύσταση του ΕΣΥ, ανακοίνωσεη ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει, ωστόσο ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του Οργανισμού συναντά σοβαρά εμπόδια, με σημαντικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησης, που είτε εκφράζεται με μείωση εσόδων (λόγω μείωσης της κρατικής επιχορήγησης), είτε με έλλειψη ρευστότητας (λόγω καθυστερημένης απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών).

Αυτή η οικονομική δυσπραγία προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στους συνεργαζόμενους επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κ.α.) με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά προκαλεί κυρίως συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που κατά περιόδους στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.