Επίκαιρη ερώτηση Aλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για το Τ.Τ

Επίκαιρη ερώτηση Aλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για το Τ.Τ
Για απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χωρίς προσχήματα, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και να ενημερώσουν για το κρίσιμο θέμα του ΤΤ και το μέλλον του, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της Επιτροπής-, σύμφωνα με το άρθρο 41Α, παράγρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής.

Όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών με τη δημόσια δήλωσή του «περί μη βιωσιμότητας» του ΤΤ, «κατόρθωσε μόλις σε μία ημέρα να απαξιώσει την υγιέστερη τράπεζα, με τις χαμηλότερες επισφάλειες». Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας και μέσα σε μία μόλις ημέρα «είδε την τιμή της μετοχής του να χάνει 30% και να αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ την αμέσως προηγούμενη μέρα σημείωνε άνοδο κατά περίπου 1,3%».

«Είναι προφανές», εκτιμά στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας, «πως και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιφυλάσσεται η ίδια αντιμετώπιση που είχε η άλλη κρατική τράπεζα, η Αγροτική, με σκοπό να παραχωρηθεί - χαριστεί, απαλλαγμένο βαρών σε κάποιον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο» και αφού σημειώνει ότι το ΤΤ δεν έχει επισφαλή δάνεια και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ερωτά τον Πρωθυπουργό:

«1. Από πού πηγάζει, και πως τεκμηριώνεται η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περί μη βιωσιμότητας του Τ.Τ., όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών;

2. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η Έκθεση της Black Rock;

3. Γιατί το Τ.Τ., του οποίου οι ζημιές του προέρχονται μόνο από το κούρεμα των ομολόγων, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;

4. Με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί η ζημιά των μικρομετόχων από την απαξίωση της τιμής της μετοχής, που προκάλεσε η καταστροφική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών;»