Ποιους θα συναντήσει ο Στουρνάρας στο Βερολίνο

Ποιους θα συναντήσει ο Στουρνάρας  στο Βερολίνο
Έντονη κινητικότητα στην Ευρωζώνη ενόψει και της κρίσιμης μεθαυριανής συνάντησης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Άγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στη Ρώμη.

«Τα μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Αξίζουν τη γερμανική αλληλεγγύη» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα: «Σε αντάλλαγμα, χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους«».

Η κα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικάχ χθες: «Χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους, διότι θέλουμε μια ένωση σταθερότητας και όχι χρέους». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «σε μια τέτοια δύσκολη φάση αυτές οι χώρες αξίζουν την αλληλεγγύη μας και να τους ευχηθούμε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».
Η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Άμπενσμπεργκ, έλαβε αποστάσεις από τους υψηλούς τόνους του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, την CSU, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Απηύθυνε έκκληση για την Ευρώπη και την ενοποίησή της. «Το γεγονός ότι επί 67 χρόνια δεν είχαμε κανένα πόλεμο δεν είναι αυτονόητο», επεσήμανε η Καγκελάριος και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, αν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται στον ανταγωνισμό με ανερχόμενα κράτη. «Γι' αυτό θα πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, επειδή μόνοι μας δεν θα καταφέρναμε τίποτα», δήλωσε.

Η Μέρκελ έκανε ακόμη λόγο για συμφωνία των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης επί της αρχής.

Η CDU και η CSU είναι δύο "αδελφά" κόμματα, αλλά κατά καιρούς έχουν διαφορετικές απόψεις, ανέφερε.

«Όταν πρέπει, όμως, η CDU και η CSU, διατηρούν τη συνοχή τους - κι αυτό ανέκαθεν ήταν κάτι καλό για τη Γερμανία», δήλωσε η Καγκελάριος.