Μηταράκης: Καμία ανοχή στη μαύρη εργασία

Μηταράκης: Καμία ανοχή στη μαύρη εργασία
«Η Ελλάδα έχει μεταναστευτική πολιτική, που δίνει νόμιμες άδειες εργασίας σε συγκεκριμένους μετανάστες. Η μαύρη εργασία δεν προστατεύεται από συμβάσεις του Δημοσίου», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή.

«Αντιθέτως», πρόσθεσε, «για να πληρωθεί ένας εργολάβος, θα πρέπει να καταθέσει τα ονόματα των εργαζομένων και να αποδείξει πως έχουν χαρτιά για να δουλέψουν».

Στην ερώτησή του, ο κ. Γερμενής έθεσε το ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων σε δημόσια έργα, συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα κ.λ.π. «Εγώ ο ίδιος έγινα μάρτυρας ενός αντίστοιχου γεγονότος, καθώς διέσχιζα έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας. Αντίκρυσα οκταμελές πλήρωμα εργολαβίας, με τουρμπάνια, σαρίκια, κελεμπίες και αυτός που τους κουμάνταρε ήταν αλβανικής καταγωγής, την ίδια ώρα που ο δείκτης ανεργίας των Ελλήνων έχει φτάσει στα ύψη. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ στις συγκεκριμένες ειδικότητες, είναι χιλιάδες», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το Σύνταγμα προβλέπει τη μέριμνα του κράτους για την απασχόληση των πολιτών του και αναρωτήθηκε «πώς επιτρέπεται η απασχόληση αλλοδαπών, ενώ υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες άνεργοι». Ζήτησε δε, να εισαχθεί ως ρήτρα σε δημόσιες συμβάσεις, να αποκλείονται οι εργολάβοι που δεν θα απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους.

Απαντώντας, ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως στις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τις συμβάσεις, «εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες του κράτους και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην παράνομη εργασία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ρήτρα αποκλεισμού εργολάβων που δεν απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους δεν υπάρχει, «υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη να απασχολούνται εργαζόμενοι που δεν έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, κλοπές και απάτες και έχουν άδεια εργασίας».

«Στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, δεν προβλέπεται να αναγράφεται η εθνικότητα των εργαζομένων, γιατί αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις», συνέχισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εντός του κράτους, υπάρχουν νόμοι για το ποιος έχει το δικαίωμα εργασίας» και συμπλήρωσε ότι για τη συνταγματικότητά τους δεν είναι αρμόδιος να αποφανθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ