Κρίσιμο "ραντεβού" Στουρνάρα με Τρόικα

Κρίσιμο "ραντεβού" Στουρνάρα με Τρόικα
Για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ενημερώνει τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στις 10 το πρωί.

Οι συσκέψεις στο υπ. Οικονομικών με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Στις 5.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, μετά από διάστημα τριών χρόνων. Θα προηγηθεί στις 2 το μεσημέρι, συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους αρχηγούς του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων θα πέσει στις πλάτες των συνταξιούχων και των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αφού το υπουργείο Εργασίας, πρέπει να καλύψει ένα ποσό που θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 45% των συνολικών περικοπών. Τα μέτρα μεταφράζονται σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, σε μειώσεις στο εφάπαξ, αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα.

Μεγάλο βάρος όμως θα πέσει και στον τομέα της Υγείας με το αρμόδιο υπουργείο να πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του, στα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Γι αυτή την περίπτωση, δρομολογούνται συγχωνεύσεις νοσοκομείων, περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και ψαλίδι σε κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της μόλις ένα μήνα για να εφαρμόσει όσα ζητηθούν, καθώς η τρόικα θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, που θα κρίνει και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.