Στην κυκλοφορία νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα

Στην κυκλοφορία νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα
Δόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία το τμήμα Τσακώνα - Θουρία του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα, του Έργου Παραχώρησης του οποίου η κατασκευή συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα νέο τμήμα δρόμου από τα όρια του νομού Μεσσηνίας ως την είσοδο της Καλαμάτας. Έχει μήκος περίπου 22 χλμ, διαχωρισμένες κατευθύνσεις με κεντρική νησίδα ασφαλείας και διατομή δύο λωρίδων συν λωρίδα εκτάκτου ανάγκης ανά κατεύθυνση.


Επιπλέον, το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει «Cut & Cover» μήκους 250 μέτρων μεταξύ Σκάλας – Τσουκαλέικων, μια κοιλαδογέφυρα μήκους 200 μέτρων στη Σκάλα, δύο νέους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην περιοχή Αρφαρών, καθώς και βοηθητικό κέντρο ελέγχου και συντήρησης στα Αρφαρά.

Για την εξυπηρέτηση των περιοχών που συνορεύουν με το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που σήμερα παραδόθηκε, έχει κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 50 χλμ, καθώς και τρεις ανισόπεδοι κόμβοι.

Με την παράδοση του νέου τμήματος, η οδική μετακίνηση από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα γίνεται κατά τουλάχιστον 15 λεπτά ταχύτερα, και συγχρόνως ασφαλέστερα, σε σχέση με την προϋπάρχουσα διαδρομή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, που διασχίζει κατοικημένες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, το οποίο κατασκευάζεται από το ελληνικό δημόσιο και αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο έργο, θα βρίσκεται σε λειτουργία ένας πλήρως αποπερατωμένος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι την είσοδο της Καλαμάτας, μήκους 147 χλμ., με ενιαίο επίπεδο εξυπηρέτησης στο σύνολο της διαδρομής του.

Οι εργασίες κατασκευής στα υπόλοιπα τμήματα του έργου συνεχίζονται εντατικά. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της περιμετρικής της Καλαμάτας μήκους 11,5 χλμ., στην οποία περιλαμβάνεται η γέφυρα του Νέδοντα μήκους 360 μέτρων, ενώ κανονικά προχωρά και η κατασκευή του τμήματος Λεύκτρο - Σπάρτη, μήκους 46 χλμ.

Τέλος, με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, εντός της ημέρας θα τεθεί σε λειτουργία και ο νέος σταθμός διοδίων στα Αρφαρά.