"Πιθανόν η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της"

"Πιθανόν η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της"
Τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επισείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, λίγες μέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πιθανόν η Αθήνα δεν θα κατορθώσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Δυστυχώς η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD. Αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμών, προσθέτει, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και «οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει», επισημαίνει, δηλώνοντας μάλιστα προβληματισμένος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση εκ μέρους της Αθήνας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο επικεφαλής των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) διευκρινίζει ότι αναμένει την έκθεση της τρόικας το φθινόπωρο, ενώ, ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη, απαντά ότι «αυτοί οι οποίοι προσπαθούν, αυτοί που υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για την ενίσχυση της οικονομίας τους, αξίζουν την πλήρη στήριξή μας». Αντιθέτως, συμπληρώνει «για να στηρίξουμε την αξιοπιστία του δικού μας συστήματος που προσπαθούμε να χτίσουμε για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, πρέπει και αυτοί οι οποίοι δεν καταφέρνουν τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις τις οποίες οι ίδιοι συμφώνησαν, να αισθανθούν τις συνέπειες».

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει πως «βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Σόιμπλε: «Ηράκλειο» το έργο του Αντ. Σαμαρά

«Ηράκλειο» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Αντώνης Σαμαράς και υποστήριξε ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro και ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν νέες αναταραχές το Σεπτέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το έργο του Σαμαρά είναι Ηράκλειο».

«Οι ατασθαλίες της Ελλάδας διήρκησαν δεκαετίες. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση προσαρμογής. Όμως, δεν υπάρχει τρόπος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οσον αφορά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα. Επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξηγήσει στο λαό αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ