Time: To ναυάγιο της ολυμπιακής Ελλάδας του 2004

Time: To ναυάγιο της ολυμπιακής Ελλάδας του 2004
«Ωφέλησαν ή όχι οι Ολυμπιακοί του 2004 την Ελλάδα;», αναρωτιέται σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό «Time» επισημαίνοντας ότι η γενέτειρα των Αγώνων στροβιλίζεται σήμερα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι άλλοτε υπερήφανοι Ελληνες, τώρα διακατέχονται από λύπη.    


Για το αμερικανικό περιοδικό, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα συγκροτήματα του Ελληνικού «σκόνταψαν» στην γραφειοκρατία και παραμένουν ανεκμετάλλευτες αν και προορίζονταν να γίνουν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πάρκο.

«Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Ελλάδα , η γενέτειρα των Ολυμπιακών , φιλοξένησε με υπερηφάνεια του Ολυμπιακούς Αγώνες, που το Λονδίνο θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι. Αλλά καθώς η χώρα παλεύει με τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, πολλοί Έλληνες πλέον κοιτάζουν πίσω σε εκείνη την περίοδο με περισσότερη λύπη απ’ ότι υπερηφάνεια », επισημαίνει το ρεπορτάζ αναφερόμενο στην πεποίθηση πολλών Ελλήνων ότι τα έξοδα που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν υπερβολικά επιβαρύνοντας και άλλο οικονομικά προβλήματα που είχε ήδη η χώρα.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι ακριβές εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητούνται ανοιχτά και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

«Τα σχέδια μετατροπής του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ελληνικού στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης έμειναν απλά σχέδια. Η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη», όπως σημειώνει το περιοδικό, άφησε το Ολυμπιακό Συγκρότημα, με τους περισσότερους Ελληνες να φέρνουν στη μνήμη τους Αγώνες με λύπη παρά με υπερηφάνεια».

“Aν κοιτάξετε τα λάθη που έκαναν οι Ελληνες για την προετοιμασία των Αγώνων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρόμοια λάθη οδήγησαν την Ελλάδα στο χρέος και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα», υποστηρίζει ο Μαρκ Σπίγκελ, ο οποίος εργάζεται για την Federal Reserve Banks του San Francisco και έχει γράψει σχετικά άρθρα για τις οικονομικές επιπτώσεις της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων , αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και τα κατασκευαστικά προβλήματα