Υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό ισχυρίστηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Economist

Υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό ισχυρίστηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Economist
Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να καταστεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση, επανέλαβε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αναφερόμενη στις δράσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο μεσοπρόθεσμες, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος εφέτος, όσο και μακροπρόθεσμες για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η υπουργός Τουρισμού καυτηρίασε την απουσία πολιτικής το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός βρίσκεται εφέτος σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρουσιάζοντας στοιχεία που δημοσιοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στα οποία καταγράφονται απώλειες 5,8% στις αφίξεις στο πεντάμηνο του 2012, η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα.

Δίνοντας ένα περίγραμμα των δράσεων που θα αναληφθούν, σημείωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση της επιτροπής κρίσεων, αλλά και θα καταβληθούν προσπάθειες για την ταχύτερη δυνατή λειτουργία της εταιρείας Μάρκετινγκ, προϊόν της συνεργασίας του ΕΟΤ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Παραμένοντας στις μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες του νεοσύστατου υπουργείου, η κ. Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι θα υπάρξουν και επικοινωνιακές πρωτοβουλίες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στις αγορές του εξωτερικού, που ήδη καταγράφεται πρόβλημα με τις κρατήσεις.

Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι το «πετρέλαιο» της Ελλάδας και ζήτησε την ευόδωση συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξή του, όπως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μείωση του σπατόσημου κατά 50%, καθώς και την επίλυση του θέματος της Visa Σέγκεν. Αναφερόμενος στην εταιρεία Μάρκετιγκ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι ο προγραμματισμός είναι, αυτή να «τρέξει» τον Οκτώβριο. Για την πορεία της τουριστικής κίνησης την εφετινή περίοδο, ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι 40 μέρες πολιτικής αστάθειας οδήγησαν σε 1 εκατομμύριο ακυρώσεις κρατήσεων.

Στην τραγική κατάσταση που βιώνει ο θαλάσσιος τουρισμός την εφετινή περίοδο, στάθηκε ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Γιώργος Βερνίκος και ζήτησε τη λήψη μέτρων που θα αφορούν την ακτοπλοΐα, η οποία, όπως είπε, είναι στα όρια της κατάρρευσης.

Πηγή: Η Καθημερινή