Με 16 υπουργούς και 12 υφυπουργούς το νέο κυβερνητικό σχήμα

Με 16 υπουργούς και 12 υφυπουργούς το νέο κυβερνητικό σχήμα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς (συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα ανασυσταθεί) και 12 υφυπουργούς, θεωρώντας ότι αρκούν για να σχηματιστεί ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Ως ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε, «θα παρακολουθούμε, θα συνδιαμορφώνουμε και θα στηρίζουμε διαρκώς την πολιτική και τη λειτουργία της κυβέρνησης». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν αποκάλυψε αν υπάρχει συμφωνία για τον βίο της κυβέρνησης, δηλ. για πόσο διάστημα σχεδιάζεται να υπάρξει. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα βασίζεται σε σαφή και έγγραφη προγραμματική συμφωνία» στο πλαίσιο των οκτώ σημείων της επιστολής του προς τους αρχηγούς των κομμάτων «για τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και των έξι σημείων που έχουμε προτείνει ως βάση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης». Ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η νομιμότητα και η αξιοκρατία» και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν νοείται επανάληψη των πρακτικών του κομματικού κράτους». «Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως στόχους την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τη χρηματοδοτική στήριξη για τη νέα μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και το οριστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο που θα συμφωνηθεί. Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής.