Τι γίνεται με τη διετή παράταση προσαρμογής που θέλει η Ελλάδα
Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, που άνοιξε το... παράθυρο της επιμήκυνσης, ήρθε χθες η σειρά του υφυπουργού Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, να αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει τάση άμβλυνσης της πίεσης προς τη χώρα μας, λέγοντας: «Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πιεστεί υπερβολικά».
Αλλά και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αναφέρθηκε στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση για μια προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
Οπως είπε «δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Θα πρέπει όμως να εξεταστεί πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα». Ελληνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πως η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί πρόκειται να ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές παράταση δύο ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Το κόστος
Προσέθεσαν δε πως το αίτημα για επέκταση του προγράμματος προσαρμογής θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη και θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28 - 29 Ιουνίου.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η παράταση στο χρονοδιάγραμμα των στόχων θα ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά 16 δισ. ευρώ.
Κάτι που παραδέχτηκε και ο Γεργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Μπορώ μόνο να πω σε γενικές γραμμές ότι, αν κάποιος πιέσει για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείμματα, η επέκταση των στόχων σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κεφάλαια
Οι ίδιοι Ελληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ και την καταβολή 6,6 δισ. ευρώ για να εξυπηρετηθούν οφειλές προς τον ιδιωτικό ελληνικό τομέα.
Τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη εγκριθεί ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης, αλλά προβλέπεται να καταβληθούν σταδιακά σε μικρές δόσεις μέσα στο 2012.
Παράλληλα, γράφει το imerisia.gr, θα γίνει και ένα τρίτο αίτημα να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει αγγίξει το 22% και έχει ξεπεράσει το 50% στους νέους.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μέσα στον Ιούνιο από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη το ποσό του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, ώστε να εκπληρώσει κρατικές υποχρεώσεις όπως είναι η καταβολή μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων.
Αυτό αποκάλυψαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) πηγές των Βρυξελλών, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.