Μπερνάνκι: Η FED μπορεί να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ

Μπερνάνκι: Η FED μπορεί να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατέστησε σαφές καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι, η FED «είναι έτοιμη να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία, εάν κλιμακωθούν τα χρηματο-πιστωτικά προβλήματά της».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα νομισματικά μέτρα που η FED είναι έτοιμη να λάβει. Την ίδια ώρα όμως, οι χρηματαγορές εμφανίζονται πεινασμένες για απτά στοιχεία που να σχετίζονται με τον τρίτο γύρο αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την FED. Η ένταση με την οποία παρατείνεται η κρίση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, τροφοδότησαν την προσδοκία των επενδυτών ότι ο κ. Μπερνάνκι θα εκδήλωνε στη σημερινή κατάθεσή του την έμπρακτη υποστήριξη της FED προς την ευάλωτη αμερικανική οικονομία, εκτιμά το Ρόιτερς.

Προσθέτει ότι, ο αξιωματούχος φάνηκε αντιθέτως πολύ περισσότερο πραγματιστής, τονίζοντας -στη γραπτή κατάθεσή του- ότι, «παρά τα προβλήματα στην Ευρώπη, οι εξαγωγές των ΗΠΑ συνεχίζονται ικανοποιητικώς». Τέτοια πραγματιστικά σχόλια «είναι σε αντίστιξη», προσθέτει το Ρόιτερς, με την χθεσινή επισήμανση της δεύτερης τη τάξει στην FED, της αντιπροέδρου κας Τζάνετ Γιέλεν, ότι «απέναντι στον κίνδυνο επιδείνωσης, που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, καλόν είναι εμείς ως FED να έχουμε έτοιμη μια νέα δέσμη 'τονωτικών' για την οικονομία μας μέτρων, νομισματικού χαρακτήρα».

Ο κ. Μπερνάνκι, σήμερα προϊδέασε τους νομοθέτες, ότι «εφόσον αρχές του '13 επιμείνουν στην επιβολή οικονομικών μέτρων περιοριστικού χαρακτήρα, για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη, τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος να απειληθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας», μεταδίδει επίσης το Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΜΠΕ