To πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία

To πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία
Το τι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί στο πλαίσιο της αλλαγής των όρων του Μνημονίου, μέσα από μια δέσμη 18 μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρουσίασε χθες ο Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του προγράμματος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του αυτές είναι και ρεαλιστικές και μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο ΕΒΕΑ, αφού επισήμανε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα η επαναδιαπραγμάτευση και άλλο η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου», επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «μια μονομερής καταγγελία του Μνημονίου και επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε μείωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων κατά 1/3 από το σημερινό», ενώ κατηγόρησε τους επιτελείς του πως «τάζουν θέσεις στο Δημόσιο παίζοντας με τον πόνο του λαού».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., γράφει το imerisia.gr, υποσχέθηκε ότι έως τα μέσα του 2013 μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και διπλάσιες τον επόμενο χρόνο τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα ρίξει το βάρος του στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που υπολογίζονται στα 12,5 δισ. ευρώ καθώς και στην αξιοποίηση των ευρω-ομολόγων για έργα υποδομής.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που παρουσίασε χθες ο πρόεδρός της εστιάζει σε 18 μέτρα και «πατάει» σε τρεις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την ανάκαμψη-ανακούφιση, την επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και τη δικαιοσύνη - ασφάλεια για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα τα 18 μέτρα που προτίθεται, όπως είπε, να επαναδιαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς αν κερδίσει τις εκλογές, αφορούν:

1. Την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009, την αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους καθώς και των ειδικών μισθολογίων αστυνομικών και χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.

2. Την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα επιπλέον χρόνο.

3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

4. Τη ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες.

5. Τη σταθεροποίηση (να μην πέσουν κι άλλο) των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και διατήρηση της μετενέργειας για έξι μήνες.

6. Τη σταδιακή άνοδο του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων.

7. Την αντικατάσταση του τέλους ακίνητης περιουσίας με ένα νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.

8. Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μείωση του φόρου για νομικά πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρήσεις στο 15% από την επόμενη χρονιά. Αμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%. Σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%.

9. Την περικοπή 11,7 δισ. δημοσίων δαπανών για 2012-13 και την επέκταση των περικοπών έως το 2016 τουλάχιστον.

10. Την ένταξη σε ειδικό καθεστώς, για τρία χρόνια τουλάχιστον, του πλεονάζοντος προσωπικού σε οργανισμούς του Δημοσίου.

11. Τη λήψη μέτρων για τους δανειολήπτες.

12. Την αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

13. Την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

14. Την εφαρμογή ενός δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.

15. Την προώθηση άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

16. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.

17. Την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.

18. Την επίσπευση ανακήρυξης της ΑΟΖ, ώστε να αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος της χώρας.