Επίθεση της εφορίας σε 6 μέτωπα

Επίθεση της εφορίας σε 6 μέτωπα
Εξι «στόχους» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων έθεσε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς σε σύσκεψη που είχε με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και τελωνείων.

Ζήτησε πλήρη κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και μεταξύ αστείου και σοβαρού τους έδωσε την εξής εντολή: «Αν θέλετε να πληρωθείτε, εισπράξτε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, η εφορία ξεκινά στενό «μαρκάρισμα» στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο και ταυτόχρονα εισπράττουν ενοίκια, διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Οσοι δεν πληρώσουν τα χρέη τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οφειλέτες με «φρέσκα» χρέη, δηλαδή έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τους τελευταίους τρεις μήνες, δικηγορικές εταιρείες που χρωστούν στο Δημόσιο και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις εφορίες βρίσκονται ήδη οι λίστες με τα ονόματα των φορολογουμένων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και στους οποίους θα ασκηθούν έντονες πιέσεις για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στη ΔΟΥ τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οσοι δεν το πράξουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ενοικίων, ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ολα τα «όπλα»
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιστρατεύονται όλα τα «όπλα» που υπάρχουν, όπως το σύστημα Elenxis και οι 20 ειδικές ομάδες κρούσης του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν ήδη «πιάσει δουλειά» στις εφορίες.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και τελωνείων απέδωσαν την αδυναμία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί στην έλλειψη προσωπικού, καθώς, όπως είπαν, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 35% λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός ζήτησε από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να επικεντρωθούν σε:

  • Οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια. Οι φορολογούμενοι που θα αδιαφορήσουν και δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους θα μείνουν χωρίς εισόδημα από ακίνητα, αφού το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κατάσχεση των ενοικίων.
  • Οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Οφειλέτες με πολυτελή ΙΧ υψηλού κυβισμού.
  • «Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ανεξαρτήτως ύψους.
  • Δικηγορικές εταιρείες και δικηγόρους που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.
  • Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν τον φόρο στο Δημόσιο.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα που χρωστούν έως 75.000 ευρώ. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να δοθεί και νέα παράταση.