Το χαράτσι των ακινήτων τινάζει στον αέρα το ταμείο της ΔΕΗ

Το χαράτσι των ακινήτων τινάζει στον αέρα το ταμείο της ΔΕΗ
Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα στον κυριακάτικο τύπο –είναι από σήμερα στα περίπτερα λόγω Πάσχα- για τους γνώστες ήταν θέμα χρόνου να βγουν στην επιφάνεια. «Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας κυρίως λόγω των οφειλών των νοικοκυριών»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής, «οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στο 1,160 δισ. στο τέλος του Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, από τα 440 εκατ. ευρω τον Δεκέμβριο του 2010, στο τέλος Μαρτίου οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ».

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Είναι προφανές ότι το χαράτσι από τη μια και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων από την άλλη, έδωσαν τη χαριστική βολή. Η ΔΕΗ είχε ούτως ή άλλως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όμως προσπαθούσε να τις διατηρήσει σε ένα επίπεδο, προχωρώντας πολλές φορές και σε διακανονισμούς ή ευκολίες πληρωμής για τους πελάτες που αδυνατούσαν να πληρώσουν.

Κι ήρθε το χαράτσι. Αυτομάτως, οι διακανονισμοί τελείωσαν καθώς η ΔΕΗ, με το βάρος του νέου φόρου, δεν μπορούσε πλέον να βρει τρόπο και να κάνει ευκολίες πληρωμής. Από την άλλη, υπό το βάρος του φόρου, οι καταναλωτές δεν πλήρωναν ούτε το ρεύμα. Κι αν το πλήρωναν (συνήθως μέσω ATM) τα χρήματα διατίθεντο ως έναντι για τον φόρο, με αποτέλεσμα η οφειλή για το ρεύμα να παραμένει.

Και τώρα; «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για τρεις μήνες για να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης» αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής. Και συμπληρώνει: «ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με 300 – 400 εκατ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔΕΠΑ στην οποία καταλήγει το πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν να κηρύξει στάση πληρών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου».