Αντιδράσεις στην απόφαση Θεοχάρη για την επαγγελματική ταυτότητα λογιστών-φοροτεχνικών

Αντιδράσεις στην απόφαση Θεοχάρη για την επαγγελματική ταυτότητα λογιστών-φοροτεχνικών
Αντιδράει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗΚΙΟ) σχετικά με την απόφαση του γενικού γραμματέα Χ. Θεοχάρη για την επαγγελματική ταυτότητα λογιστών και φοροτεχνικών.

Σύμφωνα με την ΔΗΚΙΟ ο γγ προέβη στην κατάργηση της εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία η προσκόμιση της επαγγελματικής ταυτότητας ήταν υποχρεωτική για τους λογιστές φοροτεχνικούς προκειμένου να υποβάλουν έναρξη /μεταβολή εργασιών.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΗΚΙΟ:

«Σύμφωνα με την ΔΕΣ 1178660 ΕΞ 2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, η προσκόμιση της επαγγελματικής ταυτότητας ήταν υποχρεωτική για τους λογιστές φοροτεχνικούς προκειμένου να υποβάλουν έναρξη /μεταβολή εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των μητρώων λογιστών φοροτεχνικών και των Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών (νέα διαδικασία της παρ. Η5 του Ν4093/2012 με την κατάθεση της Υπεύθυνης Δήλωσης) με τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με την ΠΟΛ 1228/2013 ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προέβη στην κατάργηση της παραπάνω εγκυκλίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον Ν4093/2012 ηλεκτρονική διασύνδεση με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η επαγγελματική ιδιότητα κατά την υποβολή της έναρξης στις ΔΟΥ δηλαδή οποιοσδήποτε να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έναρξη σε κωδικούς δραστηριότητας λογιστή.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης ο οποίος μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη παρέλαβαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και παρέδωσαν στην Εισαγγελία και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το αρχείο των 1326 φυσικών προσώπων που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα του λογιστή, έρχεται σήμερα να μας διαψεύσει για τις προθέσεις του για την πάταξη της παραοικονομίας και την προστασία χιλιάδων επιχειρήσεων από τους «πειρατές» λογιστές φοροτεχνικούς.

Ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί ο κ. Θεοχάρης και μάλιστα στον συγκεκριμένο χρόνο που θα έπρεπε να είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των φορολογουμένων;»