Πτώση 1,1% στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο

Πτώση 1,1% στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο
Μείωση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτεμβρίου του 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011 είχε καταγραφεί αύξηση 0,9%.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 2,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.
β) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
γ) Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων και κλινικών.
δ) Κατά 3,8% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).
ε) Κατά 4,2% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
στ) Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών.
ζ) Κατά 4,1% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
η) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.
θ) Κατά 4,8% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 7,5% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 37,3% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
β) Κατά 7,0% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
γ) Κατά 1,0% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ταξιδίου και λοιπών προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα μεταφορών.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, πατάτες νωπές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα λαχανικά νωπά.
β) Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών.
γ) Κατά 0,6% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων.
δ) Κατά 0,8% της ομάδας ‘’ Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.
ε) Κατά 3,5% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
στ) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.