Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ

Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ
Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, με βάση τα οποία οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων το πρώτο εξάμηνο ήταν μόλις 450 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, σε 116 από τους 325 δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα, με συμβάσεις αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μείνουν ημιτελή μια σειρά έργα και τελικά να χαθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής τους και να επιστραφούν στην Ε.Ε. πόροι που ήδη έχουν καταβληθεί.

Μηδενικός, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης και για το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο εκκρεμεί η έκδοση των διοικητικών πράξεων που αφορούν τις νέες δομές. Nέος εντεταλμένος σύμβουλος στον ΟΛΠ ανέλαβε ο Θάνος Λιάγκος. Ο κ. Λιάγκος ήταν μέχρι πρόσφατα μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ και ο μοναδικός εκπρόσωπος του βασικού μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα τοποθέτησή του, όμως, στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου στόχο έχει την ενεργότερη ανάμειξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στην καθημερινή διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πλησιάζει ο χρόνος επανεκκίνησης της αποκρατικοποίησης.

Η κίνηση, τέλος, αυτή εντάσσεται και στη νέα στρατηγική ενίσχυσης του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, παρά ως μονοδιάστατου φορέα αποκρατικοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ