Ευρώπη: Βαρέλι χωρίς πάτο τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση

Τα προγράμματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους αποτυγχάνουν να περιορίσουν τη ζήτηση. Η προσέγγιση είναι σαν να σβήνεις φωτιά με βενζίνη

Ευρώπη: Βαρέλι χωρίς πάτο τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση

Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης έχουν ήδη διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ, για να απαλύνουν τον πόνο της αύξησης των τιμών της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να επισκιαστεί από την κλίμακα της κρίσης.

Με τη Ρωσία να συμπιέζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και τις διακοπές λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας να μειώνουν περαιτέρω την προσφορά, οι τιμές χονδρικής της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί σε περισσότερο από 10 φορές, σε σχέση με τον εποχιακό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι εντάσεις έχουν ενταθεί καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται κλείνει τον βασικό αγωγό Nord Stream για συντήρηση, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια μακροπρόθεσμη διακοπή που θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων για τον χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, μια προσέγγιση που μπορεί όχι μόνο να συγκλονιστεί από την αύξηση των τιμών, αλλά κινδυνεύει να επιδεινώσει την κρίση. Προγράμματα όπως η μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο στη Γερμανία και η επιδότηση της θέρμανσης στην Πολωνία χωρίς περιορισμούς για τα επίπεδα εισοδήματος ή την ενεργειακή απόδοση είναι πιο πιθανό να στηρίξουν τη ζήτηση, παρά να τη χαλιναγωγήσουν.

Πρόκειται για μια λογική, όπου προσπαθείς να σβήσεις μια τρομακτική πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Και όλα αυτά ένώ είναι σαφές ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση της κρίσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την άνοδο των αγορών ενέργειας, καθώς οι ηγέτες δίνουν πιο επιτακτικό τόνο. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση, για να συζητήσει την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πολιτική απάντηση μέχρι στιγμής κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα, τους οικονομικούς πόρους της Ευρώπης και να εντείνει την αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες παραπαίουν. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον λογαριασμό για περισσότερη στήριξη, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Πληθαίνουν πλέον οι αναλύσεις, που λένε ότι αντί οι κυβερνήσεις να σπαταλούν χρήματα ευρέως, θα πρέπει να εστιάσουν τη στήριξη μόνο στους πιο ευάλωτους πολίτες και να προωθήσουν τις επενδύσεις σε μέτρα αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους καταναλωτές.

Οι πολιτικές όπως το σχέδιο της Ελλάδας να καλύψει το 94% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, είναι εύκολο να πωληθούν στους ψηφοφόρους, η μείωση της κατανάλωσης απαιτεί μη δημοφιλείς επιλογές. Αλλά μπορεί να υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Ένα είναι βέβαιο, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα προκαλέσει πραγματικό πόνο και οι κυβερνήσεις απέχουν ακόμη πολύ από την παροχή επαρκούς απάντησης.

Αντί οι κυβερνήσεις να νομοθετούν για περικοπές στην κατανάλωση, οι ηγέτες της Ευρώπης απευθύνουν κυρίως έκκληση για αλληλεγγύη και προτείνουν εθελοντικές δράσεις, όπως η μείωση των θερμοστατών και η λήψη ψυχρότερων και βραχύτερων ντους.

Η απάντηση της Ευρώπης, στην ενεργειακή κρίση είναι ενδεικτική του ασταθούς πολιτικού τοπίου της περιοχής, με πολλούς ηγέτες να μην έχουν την υποστήριξη για δύσκολες αποφάσεις. Ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση, το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει διολισθήσει στην τρίτη θέση στις γερμανικές δημοσκοπήσεις, η Ιταλία περιμένει πρόωρες εκλογές αφού οι σύμμαχοι απέπεμψαν τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και οι συντηρητικοί της Βρετανίας επιλέγουν τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Και ακόμα δεν έχει έρθει ο χειμώνας, όπου η κατάσταση αναμένται να είναι τραγική και τότε η κοινωνικές εκρήξεις θα αντικαταστήσουν τη ραστώνη και το μύθο του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ